Поскъпването на жилищните имоти в България леко се е успокоило

...
Поскъпването на жилищните имоти в България леко се е успокоило
Коментари Харесай

С колко поскъпнаха жилищата в Пловдив през последните 3...

Поскъпването на жилищните парцели в България леко се е успокоило в последните три месеца на 2017 година - в случай че цените на съществуващите жилища до края на първата половина на годината са се повишили с 9,2% на годишна база, то през последните три месеца на 2017 година покачването е било единствено 4,16%. Това се твърди в специфичен разбор на портала Global property guide, отдаден на България, представен от 24 часа.

Според данните на Евростат и Национален статистически институт, които се цитират в разбора, ситуацията при новостроящите се жилища е съвсем същото: те са поскъпнали със 7,3% до края на първото полугодие, само че през последното тримесечие цените са отбелязали най-малък спад от 0,82%.

Това са обаче усреднени данни. В столицата за същото време повишаването на жилищата е било 14%, във Варна - 13,9% за съществуващите жилища и 14,9% за новопостроените, а в Пловдив - 7%.

В столицата на България междинната цена на 1 квадратен метър съществуващо жилище е била 1060 евро към края на 2017 година Лихвите по ипотечните заеми са достигнали исторически най-ниските си равнища и растежът на отпущането им е огромен, въпреки че отпуснатите заеми са към момента под размерите, регистрирани преди рецесията.
тагове жилище повишаване цена
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР