Поскъпването на жилищата от миналата година ще продължи и през

...
Поскъпването на жилищата от миналата година ще продължи и през
Коментари Харесай

Между 5-7% поскъпване на имотите очакват през 2022 г.

Поскъпването на жилищата от предходната година ще продължи и през тази, най-малко в огромните градове. Факторите за това са инфлацията, ниските лихви и схващането на българина, че по-сигурна инвестиция от тази в парцел няма, разясниха шефове на организации за недвижими парцели по време на полемика за цените. Всички те са единомислещи, че растежът на цените на жилищата в София през 2021 година от 15 на 100 е най-големият от 2008 година насам, след икономическата рецесия. Това провокира въпроса дали има балон на цените у нас.

" Пазарът на недвижими парцели към момента не може да бъде разказан като " балон ", само че е тръгнал в тази посока ", разяснява Тихомир Тошев, изпълнителен шеф на " Кредит център ". Според него прегряване на пазара може да се получи тогава, когато жилищата стартират да нарастват за по-дълъг интервал с двуцифрен ритъм от над 10%, както при рецесията през 2008 година Единствената друга сходна година е била 2017 година с растеж от 14,7 на 100, след което обаче той понижава, с цел да стигне в този момент до 15%.

Според шефа на една от огромните организации у нас Гергана Бахчеванова цeнитe нa имoтитe в Бългapия вce oщe нe ca дocтигнaли cвoя връх. Тя предвижда, че пpeз нacтoящaтa 2022 година щe ce зaпaзи тeндeнциятa oт минaлaтa гoдинa и покачването ще пpoдължaвa, като пpи нoвoтo cтpoитeлcтвo pъcтът щe e мeждy 5-7%.

Данните на организацията сочат, че жилищата през предходната година са поскъпнали в София приблизително с 15% поради взрива на покупко-продажбите с нови качествени или ремонтирани жилища, подготвени за обитаване. " Купувачите все по-често търсят приключени, подготвени, ремонтирани жилища. Това е инвестиция на продавача и подвига цените ", разяснява Бахчеванова.

Влияние върху цените има и повишаването на строителния развой - от материалите до възнагражденията на служащи, уточни Ирина Кънева, търговски шеф на строително-инвестиционна компания.

От сектора показаха, че делът на жилища остаряло строителство стартира да понижава на фона на новите планове в столицата. Очаква се това да докара до недостиг в предлагането на този вид парцели. Растежът в цените на жилищата остаряло строителство е равномерен, до момента в който при новите планове е мъчно да се вършат прогнози поради скока в цените на строителните материали.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР