Поскъпването на храните продължава и в началото на март. Това

...
Поскъпването на храните продължава и в началото на март. Това
Коментари Харесай

Родното зеленчукопроизводство – максимално свито, разчитаме на износ


Поскъпването на храните продължава и при започване на март. Това демонстрират данните на комисията по стоковите тържища и борси.

Най-висока е цената за кг оранжерийни краставици. На втори март тя е 5,99 лв. на едро.

Доматите костват 4,12 лв.. Увеличение има и при морковите и зрелия лук.

Вносните зеленчуци са по-евтини. На втори март краставиците са 4,35 лв.
Доматите костват 3,96 лв. на едро

А данните на земеделското министерство демонстрират, че България е изнесла 31 630 тона пресни зеленчуци за първите 10 месеца на 2022 година. Вносът на зеленчуци за същия интервал е 235 хиляди тона.

В оранжериите на зеленчукопроизводител от Петрич проверихме какви са аргументите за високите цени на главните зеленчуци на пазара. Има ли далавера в цената и пред какви провокации са изправени българските зеленчукопроизводители, описваме във видеото.

В оранжериите си Красимир Учителски сега има единствено зеле, зелени салати и репички. Доматите и краставици са засадени, само че чака продукцията да е подготвена през лятото, когато е сезонът им. Той е уверен, че спекулата в цените на зеленчуците се дължи на това, че пазарът разчита главно на импорт.

„ Когато имаме българско произвеждане, с цел да задоволи българския пазар, цените въобще не доближават такива, каквито са сега. В естествените месеци за произвеждане на домата и краставици цената е към от 2 до 3 лв. за продажба в самите магазини, на маси и борси.

А от производителя, на една междинна цена тогава излиза, от 1,2 лева до 1,3 лева “, разяснява той.

В началото на март още веднъж се следи повишаване на зеленчуците. Анализаторите също акцентират като причина - засиления импорт. В същото време българската продукция се изнася в разнообразни страни.

Какво разясниха специалистите за цените на зеленчуците у нас – вижте тук:
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР