Поскъпването на храните до голяма степен се дължи на големите

...
Поскъпването на храните до голяма степен се дължи на големите
Коментари Харесай

Очаквано: Големите вериги виновни за скъпотията

Поскъпването на храните значително се дължи на огромните търговски вериги. Повишението на цените на сиренето, кашкавали и млякото в магазините е доста по-голямо от растежа при изкупните цени на млякото, демонстрират данни на Министерството на земеделието. Изкупната цена на прясното мляко за година е повишена с 32%, а цената на сиренето в магазините е нараснала с 42 на 100.

В опит да усилят облагата си и да компенсират спада на потреблението поради високите цени, търговците са вдигнали надценките си и към този момент работят с по-голям марж сред цената на доставките и крайната цена за потребителите, излиза наяве от данните на министерството.

Изкупната цена на кравето мляко е приблизително 1,07 лева за литър, като през последния един месец не е променяна. Прясното мляко на едро, откакто мине през млекопреработвателите, коства приблизително 2,77 лева, демонстрират данните на министерството.

Това е нарастване с 1,70 лева на литър, или със 159% по отношение на изкупната цена. Любопитно е, че през последната седмица даже има спад на цената на млякото на едро - с 4,8%. Но това към този момент не се е отразило на цените на дребно, които остават 3,36 лева за литър.

Оказва се, че цената на млякото нараства над три пъти, или с 2,29 лева на всеки литър, до момента в който стигне от фермера до рафта в магазина. От тази надценка от 2,29 лева, 1,70 лева отиват в млекопреработвателите, а останалите 0,59 лева са за търговците.

Оказва се, че от крайната цена на дребно от 3,36 лева за литър мляко, близо една трета (31,8%) отиват при фермера, над половината от парите (50,6%) са за млекопреработвателите, а останалите 17,6% са за търговците.

Цената на кравето сирене на едро е приблизително 13,02 лева за кг, демонстрират последните данни на Министерството на земеделието към 1 март. За година сиренето на едро нараства с 30,5%, което е малко по-малко от покачването на изкупната цена на млякото е с 32 на 100.

Същевременно крайната цена на сиренето в магазините е приблизително 17,52 лева, като за година нараства с близо 42%, или много повече от покачването на цената на сиренето на едро. Това демонстрира, че комерсиалните вериги са нараснали надценката, с която продават сиренето. Данните на Министерството на земеделието демонстрират, че надценките, с които работят търговците при продажбата на сирене, са нарастнали още от средата на предходната година.

През февруари цените на сиренето на едро са останали съвсем без смяна - има покачване единствено с 0,1%. Но това не пречи растежът на цените на дребно да продължи. Само за месец кравето сирене в магазините е поскъпнало с 2,6%. Подобна е обстановката и при кашкавала. През предишния месец цената на кашкавала на едро също е съвсем без смяна - има нарастване от 0,4% до 20,32 лева за кг. Въпреки това цената на кашкавала в магазините е нараснала с 8,1% за месец до 25,75 лева за кг.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР