Поскъпването на хляба е неизбежно заради растящата цена на тока,

...
Поскъпването на хляба е неизбежно заради растящата цена на тока,
Коментари Харесай

Производители алармират, че хлябът и рибата поскъпват заради цената на тока

Поскъпването на хляба е неизбежно поради растящата цена на тока, на превоза и на пшеницата . Това съобщи в студиото на " Говори в този момент " по ръководителят на Федерацията на хлебарите и сладкарите в България Мариана Кукушева.

Тя счита, че нарастването ще е реалност до края на годината. Кукушева разяснява още, че растежът в цените ще е друг за продуктите на другите производители, защото някои предприятия към момента намират запаси в бюджета си.



В момента хлебарите договарят с питателните търговски вериги за новите цени на насъщния самун. Тя добави, че тази седмица в мелниците у нас ще влезе пшеница от новата годишна продукция, чиято цена на международните пазари е с към 50% по-висока от предходната година .

Поскъпване поради растящата цена на тока се чака и при рибата и рибните артикули , разгласи изпълнителният шеф на Асоциацията на производителите на рибни артикули Ивайло Господинов.

По калкулации на асоциацията българската риба като пъстървата, да вземем за пример, се чака да нарастне с към 20%. Очакваният растеж в цената на вносната риба и рибни артикули е към 30%-35% .



За да се компенсират растящите цени, от Федерацията на хлебарите и сладкарите в България приканват за въвеждането на диференциран Данък добавена стойност от 9% върху главните храни.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР