Поскъпването на газа не е саботаж срещу кабинета на Петков.

...
Поскъпването на газа не е саботаж срещу кабинета на Петков.
Коментари Харесай

Саботаж срещу правителството на Кирил Петков? Не, това е нещо нормално.


Поскъпването на газа не е бойкот против кабинета на Петков. Покачването на цените постоянно е неприятно. Не единствено за потребителите. А и за политиците. Те би трябвало да са наясно, че популизмът тук е рисков, написа Ясен Бояджиев.

Премиерът Кирил Петков

Мнозинството от българите разпореждат огромни очаквания на новото държавно управление. И с съображение - на фона на опротивелия им досегашен модел на ръководство и на тези, които го въплъщаваха.

Надежди и отчаяние

Засега е прекомерно рано да се каже дали и до каква степен тези очаквания ще бъдат оправдани. Управляващите като цяло са към момента на стадия на " опипване на почвата " и съвсем не са подхванали решителни стъпки в сферите, които се нуждаят от незабавни новаторски решения.

С. Точно в тази сфера обаче дейностите и изказванията им провокират спорни усеща. За някои евентуално тези дейности удостоверяват възлаганите на новото ръководство очаквания. За други обаче те наподобяват, меко казано, разочароващо.
Редакцията предлага
Мораториумът

В началото бе гласуваният от Народното събрание мораториум върху цените на тока, парното и водата за битовите консуматори, с който в действителност " смяната " падна жертва на остарелия циничен инстинкт на политиците - да се пробват да диктуват цени в прорез с икономическата логичност. Младият министър-председател даже си разреши да намекне, че Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) предумишлено саботира преди малко положилото клетва негово държавно управление. Ако обаче при съществуващата нормативна рамка комисията не бе приложила всичките си регулаторни механизми, препоръчаното от нея покачване на цените щеше да бъде в пъти по-голямо.

Съмнително е в действителност дали самият мораториум е легален. Но по-важно е, че по всеобщото мнение на специалистите той е неуместен и нездравословен. Още повече, че съществуваха други, надалеч по-елегантни способи да се реализира същият или съвсем същият резултат и да се избегнат нездравословните последствия на мораториума.

Да забраним покачването

После, понесена на крилете на ентусиазма от новия си пост и желанието да заобикаля неприятните за електората вести, вицепремиерката, министърка на стопанската система и соцлидерка се закани да забрани на телекомите да упражнят законното си и планувано в договорите с клиентите право да индексират таксите си съгласно инфлацията.

Спорно е дали операторите могат, откакто не са го създали до момента, да индексират цените си по едно и също време за две години обратно. Така или другояче обаче в последна сметка покачване ще има (макар и отсрочено и леко смекчено) и финансовият резултат от акцията на министърката за потребителите ще е дребен и неосезаем. Но за нея е значим различен резултат - да отклони вниманието от други проблеми и да ѝ се носи славата на защитничк на хорските ползи, който може даже да не разрешава покачването на цените.

Саботажът на КЕВР

Накрая пристигна следващото стряскащо за човек с такова високо обучение и сполучлива бизнес процедура обвиняване на министър-председателя против КЕВР - този път поради оповестеното покачване на цената на газа. " Като се заклехме като държавно управление и същия ден КЕВР усили цената на тока и трябваше да въведем мораториум, имах съмнения дали е било предумишлено. Но второто решение в този момент, на 1 януари с нарастването на цената на газа, много ясно демонстрира, че този орган не си прави работата както би трябвало ", сподели министър председателят. По думите му решението е " учудващо ", " изненадващо " и " неестествено ".

Всъщност, няма нищо такова. КЕВР не дефинира цената на газа, а единствено я утвърждава по предложение на " Булгаргаз ", проверявайки дали предлагането подхожда на заложените в договорите с газовите снабдители формули на пресмятане. Цената на природния газ в България зависи на първо място от цените на европейските газови пазари (70%) и от цената на петрола (30%).

" Целта на КЕВР е да се преценява с пазара, само че и да измисли метод крайните консуматори да са предпазени ", сподели министър председателят. Комисията обаче не може да си " измисли " нищо. Нещо повече - в практиката си през годините тя постоянно редовно, с всички вероятни средства, се е стараела да потиска цените за крайните консуматори. Често за сметка на ползите на бизнеса като цяло и на другите участници на енергийния пазар.

" Това решение не беше разисквано с мен ", сподели министър председателят, пробвайки се да откри провинен за по-високите цени. По закон обаче никой освен не е задължен, само че и не може да разисква този въпрос с него. Напълно безрезултатна е и вярата му, че когато съставът на КЕВР бъде сменен, ще се намерят хора със " напълно друг метод към цените ".

Разочароващ популизъм

Покачването на цените, несъмнено, постоянно е неприятно. Първо за потребителите и по-късно - за политиците, които в множеството случаи по формулировка се пробват да се харесат на всички. Накрая цената я заплащат и едните, и другите. Потребителите заплащат с още по-високи цени. А популистките забежки рано или късно като бумеранг се връщат върху главата на политиците. Защото резултатът от тях е краткотраен, образува нереалистични упования и води до бързо отчаяние.

От това до каква степен политиците се поддават на такива забежки излиза наяве и каква е тяхната цена.

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР