Поскъпването на газа е било неизбежно, а причината е начинът

...
Поскъпването на газа е било неизбежно, а причината е начинът
Коментари Харесай

Димитър Манолов: Поскъпването на газа беше неизбежно

Поскъпването на газа е било неизбежно, а повода е методът на образуване на цените, който страната ни е договорила с „ Газпром”. Мнението изрази президентът на КТ „ Подкрепа” Димитър Манолов в предаването „ Денят онлайн с Наделина Анева”.

Той сподели, че от синдикалната организация още предходната година са упорствали за смяна на този метод. В момента 70% от цената на синьото гориво зависи от спотовите цени на газовата борса.

„ В обстановка като тази, когато няма газ, естествено, че цената лети нагоре. 70% от нея влиза в нашата цена на газа”, изясни Манолов. „ Имаше огромни европейски приказки – за 3-ти пакети, за 4-ти пакет, пък пари щели да се връщат, ето по какъв начин се връщат”, разяснява Манолов.

По думите му сега европейските консуматори заплащат газа на 120-130 евро за 1000 куб. метра, а ние ще плащаме сред 800 и 1000. Така е за нас, Полша и трите Прибалтийски страни, изясни още Манолов.

„ Бизнесът няма друга опция с изключение на да си купува ток от свободния пазар, а битовият консуматор към момента ненапълно е предпазен. Това няма по какъв начин да продължи след 1 януари”, сподели Манолов.

Той изясни, че страната ни има проект за климат и енергетика, признат в Европейска комисия, съгласно който сред 2030-2040 година ще стартира преходът от въглища към зелена сила.

Планът за възобновяване и резистентност пък бил писан „ по този начин, че от него да се възползва един доста стеснен кръг от хора”. „ Този проект е изработен по този начин, че 80% от него да отиде в ръцете на доста стеснен кръг хора” сподели Манолов. Освен това този проект се „ дава на страни, които са подсигурили върховенството на закона”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР