Поскъпването на газа, а оттам на хляба и редица потребителски

...
Поскъпването на газа, а оттам на хляба и редица потребителски
Коментари Харесай

"Демократична България": Хлябът поскъпва заради страхливата политика на Борисов

Поскъпването на газа, а оттова на хляба и редица потребителски артикули беше предотвратимо, в случай че не беше несъответстващата и страхлива политика на премиера Бойко Борисов. Това се споделя в позиция на " Демократична България ", публикувана през днешния ден - деня, в който Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) разисква 14-процентно нарастване на цената на синьото гориво. Според извънпарламентарното обединяване в наказателната процедурата на Европейска комисия против „ Газпром “ се е основала опция, България да изиска възобновяване на надплатени суми за минал интервал, които да се трансфорат в съображение за доста понижаване цената на природния газ в бъдеще. Служебното държавно управление на Румен Радев и третият кабинет на Борисов плахо избягаха от тематиката, и макар настояването на Европейската комисия, не посмяха да заявят искане от страна на България за отплата на надплатени сметки за стотици милиони, показват от Демократична България. Според десните вместо да инициира диалози с съветската страна за понижаване на цените, българското държавно управление продължи със страхливата позиция и не се възползва от постигнатата опция от Европейска комисия за по-добри условия. От Демократична България приканват държавното управление в най-кратки периоди да инициира договаряния с „ Газпром “ за понижаване на цените, тъй че българските консуматори и промишленост да бъдат обезщетени по едно и също време за непазарните практики в предишното и за надплатените суми.

Ето и цялата позиция на ДСБ, Да България и Зелените: Работна група към КЕВР предлага повишаване на газа с към 14% от 1 октомври 2018 година Ролята на Комисията е да прави сметките съгласно подписаните контракти, т.е. нещо като „ счетоводител ” в процеса. Правителството, което e фактически отговорно за проблемите на пазара на природен газ, което управлява, договаря и подписва, стартира редовно да се крие зад „ счетоводителя ”. Увеличаването на цената на природния газ оскъпява производството на редица артикули и понижава конкурентоспособността на българската стопанска система. Правителството твърди, че е доста загрижено за цената на хляба, само че позволява внезапно повишаване на главен индустриален фактор, с което в допълнение ще се усили цената на доста потребителски артикули. Това повишаване беше предотвратимо, в случай че не беше несъответстващата и страхлива политика на Борисов.

1/След като държавните управления на ГЕРБ и Българска социалистическа партия не откриха храброст да изискат предоговаряне на високите цени на доставка на природен газ от Русия, със задачата се зае Европейската комисия. В процедурата на Европейска комисия против „ Газпром “ се сътвори опция, България да изиска възобновяване на надплатени суми за минал интервал, които да се трансфорат в съображение за доста понижаване цената на природния газ в бъдеще. Служебното държавно управление на Румен Радев и третият кабинет на Борисов плахо избягаха от тематиката, и макар настояването на Европейската комисия, не посмяха да заявят искане от страна на България за отплата на надплатени сметки за стотици милиони. В края на процедурата на Европейска комисия, „ Газпром “ пое ангажимент за поправяне на цените съгласно референтните пазарни стойности. Вместо да инициира диалози с съветската страна за понижаване на цените, българското държавно управление продължи със страхливата позиция и не се възползва от постигнатата опция от Европейска комисия за по-добри условия. Съществува действителна опция Балтийските страни и Полша да реализират доста по-добри ценови параметри в диалозите с Русия. 2/ Абсолютно целеустремено се поддържа тоталния съветски монопол на пазара на природен газ в България. 10 години се „ строят “ интерконектори, само че даже и този (с Румъния), който се води издигнат, на процедура не може да бъде употребен. Вече стана ясно, че когато ръководят ГЕРБ и/или Българска социалистическа партия монополът на Русия ще бъде защитаван и само ще се симулират други възможности, които в никакъв случай няма фактически да работят. Този монопол е изкуствено основан – България е единствената страна от Европейски Съюз в сходно състояние по отношение на Русия. 3/Правителството приказва за газов хъб, само че в действителност от самото начало е договаряло минаването на едната тръба от „ Турски поток ” през България, което само ще заздрави съветския газов монопол. Намеренията за преобразяване на България в газов разпределителен център се оказаха медиен трик, до момента в който в действителност се е работило за бетонирането на съветския монопол. 4/ За разлика от всички останали близки съседи на Румъния, виновните за българската енергетика, не направиха нищо за очевидната опция – да се закупува газ от северната ни съседка, да вземем за пример от газовото находище „ Нептун ”. Само когато България стартира да закупува количества газ от разнообразни снабдители и съветската страна разбере, че към този момент не разполага с монополно състояние, договарянето на по-добри условия ще бъде доста по-лесно.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР