Поскъпването на енергията и проблемите с доставките на много стоки

...
Поскъпването на енергията и проблемите с доставките на много стоки
Коментари Харесай

Нова глобална криза още тази зима?

Поскъпването на силата и проблемите с доставките на доста артикули могат да доведат до нова международна рецесия тази зима, предвижда анализаторът от Bloomberg Майкъл Уинфри. Според него пандемията COVID-19 се оказа по-голямоот предполаганото тестване за човечеството с тежки последици: по целия свят има проблеми с доставката на множеството артикули, от зърно до компютърни чипове. Някои страни обаче имат и други проблеми. Например във Англия има изострен дефицит на гориво, а рафтовете на супермаркетите са празни заради липса на водачи.

„ Но проблемите заплашват и други страни на нашата планета “, написа журналистът. Според него тази зима температурният режим в Северното полукълбо ще засегне разнообразни пазари и в случай че се осъществен най-песимистичните прогнози на метеоролозите, то неналичието на енергийни запаси ще докара до пълномащабна рецесия. Уинфри счита, че това ще провокира „ битка “ за запаси.  Китай подреди да се осигурят доставки на въглища над квотите, което докара до рекордно нарастване на цените на газ и електрическа енергия в Европа. Това от своя страна докара до прекъсване на най-голямата оранжерийна мрежа на Стария континент в Холандия, което може да повлияе на доставките на храни. В същото време във Франция управляващите не разрешиха увеличението на контролираните цени за газ и понижиха таксите за електрическа енергия. В допълнение, световните ресурси от пшеница понижават, а прогнозите за произвеждане на зърно се утежняват.

В умозаключение журналистът акцентира, че предходната зима беше доста сложна заради пандемията, и прикани да не чакаме ситуацията да се усъвършенства тази година. През септември The Guardian заяви, че в случай че излъчванията на въглероден диоксид не бъдат понижени, тогава всеки звук от него до края на века ще докара до вреди на международната стопанска система. Изследвания, извършени от специалисти от Университета в Кеймбридж, University College London и Imperial College London, както и от интернационалните сътрудници от Швейцария, Германия, Съединени американски щати и Австрия, демонстрираха, че през 21 -ви век международната стопанска система към този момент е платила за замърсяването на планетата - международният Брутният вътрешен продукт е намалял с 37 %.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР