Поскъпването на електрическата енергия и горивата е довело до повишаването

...
Поскъпването на електрическата енергия и горивата е довело до повишаването
Коментари Харесай

Асоциацията за защита на потребителите: Храната е по-скъпа, защото токът и горивата са по-скъпи

Поскъпването на електрическата сила и горивата е довело до повишението на цените на храните и на инфлацията. Това съобщи ръководителят на Асоциацията за отбрана на потребителите /АЗП/ Пейо Майорски, представен от пресцентърa на организацията.

Проучване на АЗП демонстрира, че цените на храните са увеличени приблизително с 5 на 100 от месец май 2021 година насам. Най-сериозно покачване има при олиото, млечните и месни артикули, захарта и брашното. Горивата и електричеството са суровина за производителите и техните високи цени незабавно се отразяват на крайния артикул - питателните артикули, показва Майорски. По думите му, даже зеленчуците и плодовете това лято са по-скъпи, поради нарасналите цени на транспортните услуги.

Според него високите цени на горивата и на електрическата енергия могат да доведат до в допълнение повишаване стойностите на главните храни през есента и зимата. Цените на бензина и дизела са най-високите от началото на пандемията и евентуално ще продължат да въздействат по веригата, предвижда ръководителят на АЗП.

По думите му, скокът на цените на храните ще се предопределя както от това до каква степен привързан е с електрическата енергия индустриалният развой, по този начин и от гъвкавостта на бизнеса да покрива повишаващите се разноски. Повишаването ще се отрази върху покупателната дарба на семействата през есента и зимата, защото по-голямо перо от бюджета им ще отива за храни и топлоенергия, се споделя в прессъобщението.

Новите цени на тока, горивата, природния газ и топлинната сила действително ще се усетят от семействата след няколко месеца - при започване на отоплителния сезон, като съответно за тези, които употребяват парно и топла вода, ще изпитат най-сериозни усложнения, предвижда още Майорски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР