Поскъпването на долара спрямо еврото ще се отрази на цената

...
Поскъпването на долара спрямо еврото ще се отрази на цената
Коментари Харесай

Гечев за ръста на долара: Природният газ и петролът ще са ни по-скъпи

Поскъпването на $ по отношение на еврото ще се отрази на цената на енергийните източници, защото множеството контракти са в американска валута. Това съобщи в студиото на депутатът от " Българска социалистическа партия за България " Румен Гечев в отговор на въпрос визира ли ни повишаването на американската валута по отношение на еврото. 

„ Традиционно през последните години еврото постоянно е било по-скъпо от $. Но през последните месеци имаше наклонност на еврото и те към този момент са изравнени. За Европа това значи, че еврото се обезценява по отношение на $. Добрата вест е, че европейският експорт става по-евтин, само че вносът на всичко става по-скъп. Търговският недостиг на Европа, включително и на България обаче, се предизвиква главно от енергоносители, а там динамичността в цените е висока – по тази причина обезценяването на еврото е притеснително ”, акцентира той.

По думите му най-притеснителното в тази ситуация е точно повишаването на енергоизточниците. „ На международния пазар множеството контракти са в долари. И ние, с цел да купуваме енергийни източници, плащайки в долари – доларът ще ни е по-скъп, когато плащаме в евро. Това значи, че природният газ и петролът – ще са ни по-скъпи ” , добави Гечев. 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР