Поскъпва всичко, но най-осезаемо храни, природен газ, гориваПрез април инфлацията

...
Поскъпва всичко, но най-осезаемо храни, природен газ, гориваПрез април инфлацията
Коментари Харесай

Инфлацията надхвърли 14% през април

Поскъпва всичко, само че най-осезаемо храни, природен газ, горива
През април инфлацията продължава да пораства и доближава 14,4% на годишна база. Очакванията на икономистите са за още по-високи стойности през тази година поради войната и енергийните източници, показва.

С най-голяма тежест в потребителската кошница са храните, а те са нагоре с над 21% през април по отношение на същия месец на 2021 година От тях най-вече, сходно на март, порастват цените на естествените мазнини - с над 40% (като олиото), зеленчуците и тестените произведения (заради зърното).

В деня, в който ръководещите би трябвало да разгласят дефинитивно какви антикризисни ограничения оферират поради растящите цени, националната статистика излезе с данните за инфлацията през април. Очаквано тя е траяла да пълзи нагоре и Отчетената стойност към този момент е на равнищата от 2008 година, когато стопанската система прегряваше, а малко по-късно се срина поради Световната финансова рецесия. Прогнозите на икономистите в този момент обаче са цените да продължат да порастват във всички развити стопански системи през идващите месеци поради войната, нарушените вериги на доставки и разхлабената парична политика на огромните централни банки. В същото време упованията за стопанската система са тя да забави темпа си на напредък.

Подобно на предходните месеци мотор на повишаването са енергийните източници, превоза и храните. Спрямо март потребителските цени порастват с 2.1%. Измерена през хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ е съпоставим с данните на останалите страни от ЕС) инфлацията на годишна база през април също пораства и доближава 12.1%. Повечето стопански прогнози се изготвят точно на база ХИПЦ и са за средногодишно нарастване на потребителските цени през тази година от над 10%. В същото време към април по данни на Национален статистически институт средногодишният ХИПЦ пораства с 6.8%, т.е. упованията са цените да продължат нагоре.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР