Пощенска банка получи престижна международна награда за осигуряването на отлично

...
Пощенска банка получи престижна международна награда за осигуряването на отлично
Коментари Харесай

Златно отличие за Пощенска банка в европейски бизнес конкурс за най-добро клиентско преживяване в банкирането

Пощенска банка получи влиятелна интернационална премия за обезпечаването на чудесно потребителско прекарване в банкирането (Excellence in Customer Centricity or Customer experience).

Финансовата институция е измежду спечелилите в 12-те категории на оспорваното съревнование The Retail Banking: Europe 2019 Awards, проведено от водещото европейско списание с фокус върху банкирането на дребно Retail Banker International.

Сред другите участници и спечелили в състезанието се открояват имената на едни от най-големите, постоянни и одобрени банки в Европа ̶ Santander, Dankse Bank, Nordea, BBVA, Raiffeisen bank, OTP.

Признанието на Пощенска банка е за постигнатите високи резултати и оптимизация на работа, с помощта на прелюдия новаторски метод за удостоверение на платежни документи с цифров автограф.

Като съвременна банка, работеща с отношение към опазването на околната среда и с грижа за своите клиенти, финансовата институция е измежду първите на пазара у нас, която вкарва сключване на документи с цифров автограф в цялата си клонова мрежа.

„ За нас дигитализацията на банковите услуги не е самоцел, а метод да отговорим на потребностите на нашите клиенти, по тази причина непрестанно развиваме цифровите си канали за банкиране. Разполагаме и с необятна клонова мрежа с над 170 офиса в цялата страна, с цел да сме по-близо до клиентите ни и да им предоставим оптимално улеснение.

Тяхното задоволство ни подтиква да продължим да влагаме в тактиката ни за цифровизация на банката, която сполучливо развиваме към този момент няколко години. Стремим се да предоставяме допустимо най-хубавото прекарване на клиентите си в контакта с нас, като залагаме на нововъведенията и технологиите.

Щастливи сме, че 57% от всички преводи в банката се подписват по електронен път.

Благодарение на цифровите ни услуги намалихме разноските за хартия с 43%, за логистика с 30%, а времето за обслужване на клиенти ̶ с 12%. Така спестяваме време както на клиентите ни, по този начин и на нашия екип.

Имаме опция за разработка на нововъведения и надграждане на професионализма на специалистите ни, с цел да отговорим на най-високите упования на потребителите и да бъдем техният приближен сътрудник за всяко финансово решение “, разясняват от Пощенска банка.

Наградите събраха на едно място над 200 мениджъри на интернационалните финансови институции, водещи на пазара банки, представители на финтех фирмите, инфлуенсъри в промишлеността, старши мениджъри и софтуерни подизпълнители.

Те разгледаха трендовете във финансовата промишленост, новите благоприятни условия за бранша, провокациите, пред които финансовите институции са изправени в техния преход към идната фаза за въвеждане на цифровото банкиране.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР