Пощенска банка и Mastercard® облагородиха площадката над Драгалевския манастир, намираща

...
Пощенска банка и Mastercard® облагородиха площадката над Драгалевския манастир, намираща
Коментари Харесай

Пощенска банка и Mastercard® облагородиха площадката над Драгалевския манастир на Витоша

Пощенска банка и Mastercard® облагородиха площадката над Драгалевския манастир, намираща се на територията на Природен парк „ Витоша “, вследствие на което беше реновирана съществуващата Алея за достъп на хора в неравностойно състояние, кътовете за спорт и отдих, а най-малките гости на планината към този момент се радват на напълно ново детско оборудване. Събитието е продължение на плана „ Зелени истории навън “ и за трета година се осъществя с поддръжката на специалистите от Дирекцията на Природен парк „ Витоша “. Със обществено виновната самодейност, която носи посланието „ Преоткриваме планината дружно с децата “, фирмите имат за цел да създадат планината естествено, налично и още по-вдъхновяващо място за завършения на дребни и огромни.

Проектът тази година беше привързан и с друга значима идея – поддръжката за пчеларите у нас и опазването на пчелите. Над 130 доброволци се включиха в самодейността, участваха в довършителните действия на терен и се трансфораха в пчелари за един ден, като дружно сглобиха, боядисаха и декорираха 10 кошера, които малко по-късно бяха предоставени на пчеларите от мрежата на „ Истински мед “.



„ Устойчивото развиване, природосъобразният метод на живот и обществено виновното държание са част от корпоративната просвета на Пощенска банка, значими полезности за нас и персонална задача за всеки от нашите чиновници. Щастливи сме, че тази година успяхме още веднъж да облагородим още едно основно за посетителите на планината пространство на територията на Природен парк „ Витоша “, с помощта на труда и напъните на доброволците от двата екипа. В изданието на тазгодишния ни план, който осъществихме в партньорство с Mastercard® и Дирекцията на Природен парк „ Витоша “, обвързахме зелената концепция и с идеята на българските пчелари, която заслужава публичност и съпричастност. Възпитанието на по-зелено съзнание и метод на живот не престават да бъдат водещ фокус в нашата многопластова КСО политика, а нашите зелени истории навън ще не престават и за в бъдеще, с цел да създадем планината обичано място за подобаващ отдих, огромни откривателства и сладки игри “, разясняват от Пощенска банка.

Доброволците от двете компании, дружно с техните деца и представители на Дирекцията на Природен парк „ Витоша “, участваха във всички довършителни действия на терен. Включиха се в лакирането и реновирането на съществуващата Алея за достъп на хора в неравностойно състояние, на която бяха инсталирани просветителни табла със специфична част, направена с брайловата писменост, и любопитна информация за вековните дървета, част от които могат да бъдат видени в региона. На Алеята беше сложено и табло с информация за Драгалевския манастир „ Успение Богородично “, намиращ се в непосредствена непосредственост до площадката. Служителите взеха интензивно присъединяване и в обновяването на спортните уреди и кътовете за отдих на площадката, лакираха и освежиха всички беседки и маси „ Витошки вид “, инсталираха голям брой табла с игри и лабиринти за най-малките, включващи и потребна информация за медоносните растения и пчелите.



През последните години в България се вижда тревожна наклонност в пчеларския бранш. Над 30% от пчеларите приключват своята активност заради сериозните провокации, с които се сблъскват - увеличение на заболяванията по пчелите, понижени приходи поради ниските цени на меда, както и незадоволителна поддръжка за образование и нововъведения в бранша. Тази отрицателна наклонност има каскадни последици. С намаляването на пчеларите се понижава и броят на пчелните колонии. Това може да докара до по-слаби реколти и даже загуба на биоразнообразие. Затова с тазгодишното издание на плана „ Зелени истории навън “ Пощенска банка и Mastercard® застават зад идеята на платформата „ Истински мед “ и отдават своя принос и поддръжка на пчеларството в страната, подкрепяйки по този метод едни от най-важните жители на Земята - пчелите.

„ Възможността да допринесем за облагородяване на средата, където софиянци прекарват почивката си, за Mastercard е скъпа. Гордеем се, че дружно с екипа на Пощенска банка, ние огромните, за поредна година влагаме средства и доброволчески труд в името на най-малките - децата, а от тази година и за пчелите “, сподели Ваня Манова, управител на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.

По време на събитието пчелари от мрежата на „ Истински мед “ изнесоха забавна лекция навън, в която описаха за своето ентусиазъм в специалността и за провокациите, пред които са изправени, споделиха любопитни обстоятелства за пчелите и дадоха препоръки за вярната грижа за тях. Малко по-късно под менторството и благодарение на професионалните пчелари, доброволците участваха в дейностите по сглобяване, боядисване и декориране на голям брой кошери, които след края на събитието бяха предоставени на българските производители на мед. Доброволците бяха разграничени на екипи от по 7-8 индивида и в границите на събитието трябваше да сглобят и декорират своите кошери, състоящи се от дъно, продник и похлупак. За сглобяването на кошер се изискват освен нужните знания, само че и умеенето за работа в екип, с което участниците се оправиха чудесно. В интензивността се включиха и доста деца, които като се изключи че способстваха със своите креативен умения, обогатиха знанията си за пчелите и тяхната значима роля в природата, а малко по-късно взеха присъединяване и в редица игри, които бяха особено готови за тях от специалистите на парк „ Витоша “.



„ И тази година положителното партньорство сред Дирекцията на Природен парк „ Витоша “, Пощенска банка и Mastercard® продължава. Щастливи сме да сътворяваме с общи старания кътове за най-малките другари на планината и хората със специфични потребности. Настоящият план се осъществя с благословията на игуменията на Драгалевския манастир „ Успение Богородично “ – свято място с многовековна история, давало заслон на националния воин, Апостол на свободата Васил Левски в сложните години на битката против османските поробители. Благодарим на двете компании за доверието в нас. Пожелавам на всички безрезервност и ентусиазъм по пътя към запазване на българската природа “, добави доктор инж. Анна Петракиева, шеф на Природен парк „ Витоша “.

До края на събитието чиновниците дружно с техните деца имаха опция да се включат в разнородни просветителни интензивности, игри и особено квалифициран за тях еко куиз с награди. Симона Стилиянова от Zero Waste Sofia описа на всички забавни обстоятелства за пътя на пластмасата, по какъв начин да рециклират вярно и по какъв начин да ползват 5-те правилото на нулевия боклук в всекидневието си, като не пропусна да им даде препоръки за осъзнато и отговорно извършване на покупки за по-екологичен метод на живот.



Проектът „ Зелени истории навън “ е част от дейната обществено виновна политика на Пощенска банка. Той надгражда серията от зелени планове, които финансовата институция осъществя взаимно с Дирекцията на Природен парк „ Витоша “ през последните няколко години, като част от вътрешната стратегия „ Зелени дружно с Пощенска банка “. Изграждането на зелено съзнание е част от корпоративната политика на банката и цел на тези планове е освен да облагородят средата, само че и да стимулират допустимо най-вече хора да поставят осъзнати дейности за запазване на природата. Инициативата започва през 2019 година, когато доброволци от банката преобразиха напълно горска пътека в местността Златните мостове на Витоша. Второто издание на плана се реализира през 2020 година, като са обособени още кътовете за отдих с любопитна информация за растенията и животните в този регион. През последните 2 години дружно с Mastercard финансовата институция построява и първата „ Зелена класна стая “ в региона на Музея на мечката, представляваща изобретателно пространство за учене и развлечение, с голям брой пространства за отдих и интерактивни и просветителни игри.

Повече за самодейността „ Зелени истории навън “ можете да видите, както и спомагателни от събитието.

(платено съобщение)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР