Пощальоните или куриерите вече ще могат да ни накарат да

...
Пощальоните или куриерите вече ще могат да ни накарат да
Коментари Харесай

Изпращането на ракия без платен акциз вече е забранено

 Пощальоните или куриерите към този момент ще могат да ни накарат да отваряме колетите, с цел да ревизират дали в тях има домашно вино или пък ракия без данък. Това е реалност откакто от 1 януари са в действие промени в Закона за акцизите и данъчните хранилища. Затова, в случай че сте решили да изпратите стомна с вино или ракия на собствен родственик, би трябвало да знаете, че рискът алкохолът да бъде иззет е голям.

Изпращането на домашно вино, ракия без заплатен данък и боклуци от тютюн с пощенски колета е неразрешено. Подателят и получателят на пратката би трябвало да покажат на пощенския оператор персоналната си карта. Новото от тази година е, че при поискване от пощенския оператор и изпращачът, и получателят би трябвало персонално да отварят пратката и да я дават за инспекция. Ако се окаже, че в колета има домашно вино или алкохол без данък, пратката може да бъде арестувана, като за случая ще бъдат известени митничарите. Всичко това се прави, с цел да бъде предотвратено преместването посредством пощенската мрежа на акцизни артикули без платени данъци, написа " Труд ".

Пощенският чиновник или представителят на куриерската компания може да изиска от изпращача документи, свързани с произхода на стоката, както и предложена от митничарите друга информация, гласят още измененията в закона. Целта е да бъдат предотвратени опити за заобикаляне на закона като да вземем за пример преместване на домашна ракия без заплатен данък или пък на домакински алкохол в бутилки от уиски с бандерол.

След предписание от митничарите пощенският оператор може да отвори рискова пратка и без единодушието на подателя. Колетът се отваря в помещение с непрекъснато видеонаблюдение, като се сформира протокол в наличието на очевидци. При открито съществуване на неразрешени артикули пратката се задържа, гласят новите текстове от закона.

Ако човек реши да изпрати домашно вино или ракия без заплатен данък на свои родственици с колет или пък ги продава и изпраща по пощата, може да бъде санкциониран с двойния размер на дължимия данък, само че не по-малко от 1000 лева За компаниите глобата е двойният размер на акциза, само че не по-малко от 2000 лева

За да бъдат предотвратявани нарушаванията, митничарите и пощенските оператори ще си обменят информация за рискови податели и получатели, за рискови колета, както и за осъществени заплащания, от които може да се види дали в цената на изпращаните артикули е включен данък.

Въвеждат се и нови санкции, в случай че човек придвижва за страна от Европейски Съюз алкохол над позволения предел. За страна от Европейски Съюз може да се придвижват до 800 къса цигари, 200 пури, 10 литра алкохол, 90 литра вино и 110 литра бира. За преместване на акцизни артикули над тези предели санкцията е от 1000 лева до 4000 лева, а при наново нарушаване – от 3000 лева до 6000 лева

Колети с домашна лютеница и суджук не могат да бъдат изпратени в чужбина посредством " Български пощи " и двете най-големи частни куриерски компании в страната, поради условия на интернационалните пощенски оператори, с които работят в границите на Европейски Съюз. Самите куриери, преди да опаковат пратката, я ревизират, даже да сте я опаковали прилежно у дома, и в случай че открият домашна храна в нея, отхвърлят да я изпратят. Аргументът им е, че стоката би трябвало да е с етикет, на който да има данни за производител, период на валидност и съставките в продукта. Това важи с цялостна мощ за пратките за страните Румъния, Гърция, Германия и другите държави-членки на Европейски Съюз, както и до трети страни. Така се подсигурява, че не се придвижва незаконна стока или други субстанции, маскирани като домашна храна.

Същото предписание се ползва, в случай че получавате колет от чужбина с хранителни артикули. Това е по този начин, поради опцията да се внесат заболявания като африканска чума по свинете, която се придвижва посредством инфектирано свинско месо. Би могло да се пренесат и други субстанции, добавени в домашната лютениа, както и скрити в луканките и колбасите, което слага куриерите пред заплахата да дават отговор за колета, които няма по какъв начин да тестват за възможни токсини, болести и неразрешени субстанции, обясниха специалисти в куриерските компании и пощите.

" Български пощи " одобряват домашни храни да се изпращат в границите на страната, само че при другите куриери още веднъж е под въпрос какво тъкмо изпращате. Например пратка от един квартал в София до различен може да бъде подробно тествана, в случай че изпращате домашна храна. Най-вече ревизират дали тя не е развалена.

Ако обаче решите да пътувате до Германия със аероплан и в багажа желаете да занесете три, четири луканки или бурканчета с лютеница, най-вероятно ще съумеете, защото в случай че при инспекция уточните, че те са за персонална консумация, митничарите няма по какъв начин да ги задържат, в случай че пътувате в границите на Европейски Съюз. Но, в случай че сложите в багажа си няколко тенекии от по 5-6 кг с мед, чиновниците на митниците могат да оспорят, че те не са за персонално прилагане, а за продажба. Експерти от Агенция " Митници " прецизираха, че всичко зависи от регулацията на самата страна, в която влизате и от стоката, която носите за персонална приложимост и надлежно количеството.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР