Посетителите на Етнографски музей на открито /ЕМО/ Етър в Габрово

...
Посетителите на Етнографски музей на открито /ЕМО/ Етър в Габрово
Коментари Харесай

Демонстрираха как са се приготвяли сирене и масло в средата на ХХ век

 emo-etar-mandra-001-2925  emo-etar-mandra-002-3695  emo-etar-mandra-003-2920  emo-etar-mandra-010-3705
Посетителите на Етнографски музей навън /ЕМО/ „ Етър ” в Габрово точно на Гергьовден имаха опция да видят по какъв начин са били приготвяли сирене и масло доникъде на ХХ век. Демонстрациите направи Вейлада Мутафчиева в мандрата на комплекса.

„ Оказва се, че нещо толкоз нормално в предишното през днешния ден към този момент е атракция за доста хора. Деца с удивление схващат, че тези присъщи за българската софра артикули не се подготвят в магазините ”, разясниха етнографите.

Вейлада Мутафчиева споделя с всеки по какъв начин се „ бие ” масло. Технологията не е изключително комплицирана, само че се изисква знание, с цел да се стигне до първокласен резултат. На нея въпреки всичко й се постанова да прецизира, че масло и мляко се получават като се дои животно – овца, крава, коза, биволица.

 emo-etar-mandra-002-3695

„ Издоеното мляко се оставя ден-два да прокисне. След това се налива в буталото и се бута най-малко час-два. Зависи от времето. Ако е топло, по-бързо става. На хората им е забавно, изключително на по-младите. Някои са виждали такива уреди единствено за декорация. Други едвам в този момент схващат, че масло и сирене се подготвят от мляко, добито от животните. Срещат се даже деца, които не познават животните и назовават овцата пиле ”, споделя Мутафчиева.

 emo-etar-mandra-001-2925

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР