Посещението в София на евролидерите за срещата на върха между

...
Посещението в София на евролидерите за срещата на върха между
Коментари Харесай

Тираджийски протест посреща евролидерите за срещата на върха в София

Посещението в София на евролидерите за срещата на върха сред Европейски Съюз и Западните Балкани на 17 май няма да бъде "цветя и рози ", както споделя народът. Даже в противен случай, висшите представители на страните членки ще бъдат посрещнати от ТИР-ове, протестиращи водачи, притежатели и чиновници на транспортни компании. Българските превозвачи оповестиха, че ще стачкуват на 16 и 17 май по време на срещата в София. Това стана ясно по време на брифинг след диалози с премиера Бойко Борисов и министъра на превоза Ивайло Московски през днешния ден, съобщи бТВ. Повод за недоволството на транспортните компании са новите правила, които огромните страни в Европейски Съюз оферират, което пък съществено заплашва бизнеса на българските компании и ще ги докара до банкрут.
В същото време българската страна твърдо застава зад родните транспортни компании и има намерение също да се опълчи на предлаганите промени. "Декларираме безапелационна поддръжка от страна на държавното управление за българските превозвачи ", сподели министърът на превоза Ивайло Московски по отношение на така наречен "пакет за подвижност ", зад който застават огромните страни като Франция, Германия, Австрия и Италия, съобщи БГНЕС. "Разминаванията са на няколко места. На първо място става въпрос за наложителното връщане на водачите на транспортни средства вкъщи. Категорично сме срещу. Ние считаме, че тук се нарушават човешките права. Няма по какъв начин да бъдат задължавани жители къде да прекарват своята почивка”, аргументира се Московски.
Той акцентира, че друга тематика, която не се приема от страната ни, е за опцията за отмора в кабините на транспортните средства”, добави той. "Получихме цялостната поддръжка на министър-председателя Борисов, предстоят ни тежки диспути, които за жалост се неодобряват на равнище работна група. Последното съвещание на работната група демонстративно е било напуснато от френския представител”, означи Московски. Той напомни, че в сряда и четвъртък предстоят срещи сред премиера Борисов, френския президент Макрон и немския канцлер Ангела Меркел, които не са съответно по тематиката, само че задължението на държавното управление е тя да бъде дискутирана там. "Отправихме покана към отрасловия еврокомисар по превоз да пристигна на среща в България, както с министър-председателя, по този начин и с целия отрасъл и представителите на транспортните асоциации”, добави той. От сектора благодариха за поддръжката и препотвърдиха готвения на 16-17 май митинг. Те показаха подозрение, че в случай че измененията станат факт, доста от българските превозвачи ще се реалокират в други европейски страни. "България може би е най-ощетената страна в случай че този закон бъде признат. От 12 500 компании сега, занимаващи се с интернационален превоз, в случай че това нещо се случи, по-голямата част от тях ще банкрутират. По-добрите от фирмите най-вероятно ще се релокират в други европейски страни. И една дребна част ще останат да оцеляват”, съобщи Христо Христов, който е притежател на транспортна компания.
Той прикани настояванията им да бъдат подкрепени и от синдикатите. Христов акцентира, че нашите водачи ще бъдат принудени да работят в западни компании, каквато може би е и задачата на Франция. Респективно това ще докара и до намаляването на Брутният вътрешен продукт на страната, който сега е към 18% на година, тъй като водачите няма да са в България, акцентира още той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР