Посещението на Володимир Зеленски в България беше съвсем нормално и

...
Посещението на Володимир Зеленски в България беше съвсем нормално и
Коментари Харесай

Петър Витанов: Много политици използваха визитата на Зеленски за индулгенция

Посещението на Володимир Зеленски в България беше напълно обикновено и резонно, само че доста политици го използваха като индулгенция за вътрешната политика. Опитаха се да изместят фокуса от недоверието на жителите във връзка с основаната коалиция към евроатлантизма. Това съобщи ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал Петър Витанов в предаването „ Тази събота “ по bTV.

„ В Европейския парламент сме имали опцията да слушаме и гледаме Зеленски онлайн, а в отрасловите комисии сме работили директно с представители на украинската власт, говорили сме за съответни планове – реорганизация на инфраструктурата, зелени коридори, зърнена договорка и така нататък В България имаше екзалтираност от визитата на украинския президент, което е една напълно естествена аудиенция на държавен глава от партньорска страна “, сподели Витанов.

„ Много родни политици използваха селфитата със Зеленски като индулгенция поради вътрешната политиката, за тази непопулярна коалиция, която беше основана. Опитаха се да изместят фокуса от недоверието на българските жители към евроатлантизма и да се профилират във вътрешно-партийната конкуренция “, съобщи социалистът.

Според него България изрично е на страната на Украйна от началото на войната и това е видно от поддръжката, която оказва. Той цитира статистически данни, съгласно които България е на шесто място в света по предоставена помощ на Украйна като % от Брутният вътрешен продукт.

„ Това, което се промени в този момент, е препозиционирането на България от една група в Европейски Съюз и НАТО, по-умерената, която смята, че решението би трябвало да бъде политическо – част от нея са Германия, Франция, Турция, в една по-крайна група от страни, които виждат военното решение – Полша, страните от Прибалтика. Доказателство за това е чувството, че българската външна политика към този момент не се прави в Министерството на външните работи, а в Министерството на отбраната; дипломацията бива изместена от войната “, сподели още Петър Витанов.

Витанов разяснява и проблема с даването на оръжие на Украйна, което съгласно него се случва под една или друга форма от първия ден на войната.

„ Когато се приказва за оръжие, не би трябвало да се подценява обстоятелството, че ние сме натовска страна и би трябвало да подсигуряваме нашата лична сигурност, а и груповата защита по източния фронт. От друга страна, има страни, които дават оръжия при избрани условия.

В Белгия, да вземем за пример, бяха доста неприятно сюрпризирани, когато видяха техни автомати в ръцете на така наречен „ съветски доброволци “ в Белгород, защото те не разрешават оръжието да бъде употребявано нападателно на територията на Русия. Същото беше с американските военни хъмвита. Въпросът е дали ние слагаме сходни условия, когато даваме оръжие. А логиката че „ оръжията би трябвало да бъдат употребявани, с цел да не ръждясват “, както се говореше, ми се коства антихуманна “, добави евродепутатът.

Витанов изрази съмнения и по тематиката за продажбата на нуклеарните реактори от Белене на Украйна.

„ За градежа на АЕЦ Белене имаме извършен референдум, имаме и меморандумите, подписани от предходното постоянно държавно управление, че ще се построяват нови нуклеарни мощности. В Екологичен потенциал сме работили в името на това нуклеарната енергетика да бъде включена в таксономията и да бъде атрактивна за вложения в подтекста на зелената договорка. Не бива да противопоставяме реакторите в Белене и тези в Козлодуй.

Ако имаме опция, би било добре да изградим повече базови мощности в миг, в който в стратегическа вероятност ще би трябвало да затворим въглищните централи. Ако реакторите могат да се употребяват от Украйна, за какво ние да не можем? Смятам, че имаше по какъв начин да се откри консенсус, тъй като хората, които са сериозни към нуклеарната енергетика, са все по-малко “, счита Петър Витанов.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР