Посещението на украинския президент Володимир Зеленски у нас е знаково

...
Посещението на украинския президент Володимир Зеленски у нас е знаково
Коментари Харесай

Анализатори: Въпросът е защо Зеленски посещава приоритетно България

Посещението на украинския президент Володимир Зеленски у нас е знаково и въпросът е за какво България е селектирана. Такова мнение показаха политологът доцент Татяна Буруджиева и журналистът Ружа Райчева. Според доцент Буруджиева, същинската цел на визитата евентуално е обвързвана с укрепване на някой от фронтовете. Райчева също счита, че Зеленски ще изиска от нашето държавно управление нещо изключително.

доцент Татяна Буруджиева:

Може би много след визитата на Володимир Зеленски ще разберем същинската му цел. Нито приемането на Украйна в НАТО е някакъв доста скоростен и бърз развой, нито диалозите за продажба на съоръжение за АЕЦ „ Белене “ са нещо, което си заслужава сходни ограничения за сигурност. Но е доста знаково, че България е 14-ата или 15-ата страна, която Зеленски посещава – ние нормално сме последни в редичката.

Има аргумент да си зададем въпроса за какво не сме отново последни. Може би е обвързвано с военните дейности – офанзивата на Украйна не се развива по метода, по който се очакваше и предвиждаше. Може би е обвързвано с укрепване на някой от фронтовете.

Посещението ще разгори тези вътрешни разногласия, които имаме в България. Аз съм уверена, че то нееднозначно ще бъде посрещнато от българското население.

По-големият проблем не е, че българите са някакви доста тежки „ фили “ във връзка с Русия, а че започваме да ставаме „ фоби “ във връзка с Съединени американски щати.

 

Ружа Райчева:

Въпросът в действителност е за какво Зеленски идва и за какво сме селектирани. Може да се каже, че е тъй като кабинетът желае да се покаже като евроатлантически. При кабинета „ Петков “ имаше опит Зеленски да бъде поканен, само че това не се случи.

Има нещо „ откъм гърба “ това посещаване, което не е просто „ благодарим ви за помощта “. Аз чакам, че той ще изиска нещо изключително, нещо в допълнение. И най-вероятно, то е обвързвано с Черно море.

Вътрешната политика в последно време е сякаш основана върху този спор. Много политици черпят мощ от него и нахъсват своите гласоподаватели точно тъй като пристрастеностите са високи. Вчера, когато се разгласи, че Зеленски идва, най-малко в моя „ балон “ реакциите бяха най-вече отрицателни.

 

 

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР