Посещението на Римския папа е политически акт, целта е да

...
Посещението на Римския папа е политически акт, целта е да
Коментари Харесай

Под тепето: Според дядо Николай с призива за обединение папата се готви да посрещне Антихриста

Посещението на Римския папа е политически акт, задачата е да се обединят всички църкви към Рим и когато пристигна Антихриста, папата да го посрещне. Това е декларирал в днешната си тържествена литургия по случай Гергьовден Пловдивският митрополит Николай пред миряните в храма " Свети Георги ", оповестява пловдивският уебсайт " Под тепето ".

Той приказвал дълго за визитата на папа Франциск в България след литургия, която отслужил. Николай разкритикувал остро визитата и го оповестил за политически акт, който Българската православна черква няма по какъв начин да поддържа по религиозна линия. " Посрещнахме римския папа като държавен глава на суверенната страна Ватикана, само че никой не може да ни принуди за общо свещенодействие с него ", сподели митрополит Николай от олтара на " Свети Георги ". Това е и позицията на Светия синод на православната черква още преди папската аудиенция, въпреки осведомени с уреждането на визитата да обясниха неведнъж, че папата, познавайки каноните, в никакъв случай не е желал общо служение.

" Всички желаеме християнските църкви да се обединят. Това обаче може да стане единствено от църковни хора, когато епископите се съберат и обсъдят по какъв начин да стане това. Политиците не желаят това, те целят тъкмо противоположното. Създадено е, да вземем за пример, така наречен икуменическо придвижване, което цели обединяване на всички религии. Но нали знаете, има и вяра на Сатаната. Как да се обединим всички? Не е допустимо да се сплоти светлината и тъмнината ", споделил митрополит Николай в обръщението си към хората.

" Замисълът на всичко това е да се обединят всички религии към папата, та като пристигна Антихриста папата да го посрещне, а посредством него и всички, които са с него ", счита митрополит Николай и добавил: " Ние няма да се откажем от православието. Не сме се отказали от православието и през петвековното иго. Робството бе победено от православието. Само то ще ни освободи. А кой може да каже, че йеродякон Игнатий – Васил Левски е бил плебей по време на робството? Той беше свободен, тъй като бе православен. "

Митрополит Николай вижда и офанзива против православната черква в подготовката на папското пътешестване и информациите в медиите. " Този акт бе квалифициран прекомерно отдалеко. Започна с медийна акция против Българската православна черква. Тук не става дума за моя часовник. Става дума за всичко, което Светият Синод реши и не реши. Тази акция бе готова, с цел да пристигна папата и да бъде разгласен за свети отец, живеещ в мизерия и беднотия ", коментирал владиката, представен от пловдивската медиа.

Думите на митрополит Николай могат да бъдат свързани с държанието на папата, който неведнъж е призовавал за примирение на религиозните водачи, да подаряват парите си за хората, за бедните, да се откажат от скъпи блага и богатства, от скъпи коли и първокласен живот. Под сходен знак минава и визитата му в София - той не спи в безценен хотел, а в нунциатурата, няма публични вечери, протоколът категорично изискал да няма нищо първокласно при посрещането му. В същото време скъпият часовник, за който и митрополит Николай загатва, както и колите, с които се движи владиката, постоянно са привличали медийното и публично внимание в България.

Въпреки мнението на Синода, архиереите на православната черква и патриарх Неофит през вчерашния ден посрещнаха относително задушевно папа Франциск в София. Макар още веднъж да означиха, че няма по какъв начин да имат общо служение, те изпартиха собствен представител при формалното посрещане на папата, придружиха го в храм-паметник " Св. Александър Невски ", за молитвата уединено в катедралата беше подготвен специфичен престол и килим за главата на Римокатолическата черква.

От Синода ще изпратят и митрополит Антоний на събитието за мир, което папата провежда тази вечер, като още веднъж подчертаха, че той няма да взе участие в служения, само че ще участва.

А специалисти разясниха пред " Дневник ", че държанието на архиереите е относително по-гостоприемно от в началото предстоящото и в действителност това е бил най-благоприятният процес на събитията, който е можело да се желае.

В същото време митрополитите са свободни в думите и проповедите си, няма и категорично решение на висшия клир по какъв начин да бъде одобрявана папската аудиенция. Митрополит Николай пък постоянно изпъква с различни и от време на време по-остри позиции.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Папата в България (33)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР