Посещението на президента на САЩ Джо Байдън в Киев в

...
Посещението на президента на САЩ Джо Байдън в Киев в
Коментари Харесай

Посещението на Байдън в Киев струвало 1 550 000 евро, платили на възторжените цивилни посрещачи

Посещението на президента на Съединени американски щати Джо Байдън в Киев в края на февруари коства на украинските данъкоплатци 60 милиона гривни (около 1 550 000 евро), оповестяват международните издания.

Това се потвърждава от оповестената разпоредба на Киевския градски съвет.
 
Тези пари са използвани за обезпечаване на сигурността на президента на Съединени американски щати и неговия личен състав, акредитация на публицисти, обиколка на Киев, прием и настаняване в хотели.

 

Трябва да се означи, че на обособен ред в разходите в документите е „ организирането на събиране на цивилни, които ще скандират за другарството сред Съединени американски щати и Украйна “.

 



 

Припомняме: Официални представители на Съединени американски щати дефинираха визитата на Байдън в дейната военна зона като „ невиждано “, като се позоваха на неналичието на какъвто и да е американски боен отпечатък в Украйна и на по-малката от нормалното дипломатическа интервенция в американското посолство в Киев. Едва откакто Байдън мина назад в Полша към 20:00 ч. локално време в понеделник, Белият дом удостовери детайлности за пътуването му.

 

Пътуването му почнало, когато той отпътувал в събота в 4:15 ч. сутринта от взаимната база „ Андрюс “ на борда на аероплан С-32, който летял до военновъздушната база „ Рамщайн “ в Германия и по-късно до полското летище „ Rzeszów-Jasionka “.

 

Оттам Байдън се отправил към железопътната гара и бързо се качил на мощно обезопасен трен с осем вагона и с изподрани прозорци за нощното пътешестване до Киев. Той дошъл малко след 8 ч. в понеделник, слязъл от влака и декларирал: „ Хубаво е да се върна в Киев “, съгласно отчет, подаден часове по-късно, откакто се е завърнал наред в Полша.

Логистично комплицираното пътешестване, което евентуално е и най-символичното в президентството на Байдън, се състоя дни преди годишнината от войната и даде знак на Русия, че Западът ще продължи да стои твърдо зад Украйна.

 

Дългоочакваното пътешестване на Байдън до разтревожената столица на страната беше освен мотив за фотоси, само че и опция да беседва със Зеленски за спора, чийто край не се вижда, и за това какъв брой още може да направи Западът, с цел да форсира приключването му – и да подсигурява, че то ще се случи при изискванията на Украйна.

 

Дори откакто Байдън напусна безвредно и сполучливо Киев в понеделник, чиновниците на Белия дом отхвърлиха да споделят детайлности за това по какъв начин въобще е пътувал до такава степен, базирайки се на продължаващите опасения за сигурността, свързани с изключителното му посещаване в дейна военна зона.

 

Според Белия дом Байдън е пътувал с доста по-малка група от помощници и чиновници по сигурността, в сравнение с нормално. Само двама кореспонденти пътуваха с Байдън и двамата бяха задължени да се откажат от телефоните си за времето на пътуването, като не можеха да изпращат на сътрудниците си никаква информация или да рапортуват за пътуването, до момента в който Байдън не доближи Киев. Според Асоциацията на кореспондентите на Белия дом към тях в Киев се е включил екип от двама души на CBS News, който е пътувал в кортежа на президента.

„ Когато пристигаше, президентът беше доста концентриран върху това да се увери, че ще употребява оптимално времето си на място, което знаеше, че ще бъде лимитирано “, сподели Джейк Съливан, консултант по националната сигурност на Байдън, в телефонен диалог с кореспонденти в понеделник сутринта, откакто пътува дружно с президента. „ Той беше разчувствуван от пътуването “.

 

Пълният състав на репортерите и фотографите, които в началото трябваше да летят с президента до Полша, беше оставен настрани, само че се очакваше да отпътува по проект в понеделник вечерта, като това беше рядко срещано пътешестване в чужбина на борда на президентски аероплан без президента на борда. Двамата публицисти, които започнаха тайното пътешестване с Байдън, обявиха, че са били осведомени за пътуването в петък следобяд. Директорът по връзките на Белия дом Кейт Бедингфийлд ги е задължила да пазят загадка, като ги е инструктирала да търсят информация за заминаването в имейл в събота с тематика: „ Инструкции за идване за голф шампионата “.

 

Часове преди идването на Байдън в Украйна американските чиновници са уведомили Русия за пътуването на президента, сподели Съливан, „ за деконфликт “ – опит да се избегне всякаква непреднамерена ескалация, която би могла да докара до директен боен спор сред двете страни.

 

Посещението на Байдън акцентира изменящите се калкулации на администрацията, която от ден на ден се усеща удобно с ролята си във войната – и по-малко се тормози от ответни ограничения от страна на Москва.

 

Украински държавен чиновник съобщи, че украинците „ от дълго време са поискали това посещаване “. Длъжностното лице добави, че визитата е било квалифицирано „ за доста малко време “ – към една седмица, „ при оптимално равнище на секретност посредством информационните линии на [главния консултант на Зеленски Андрий] Ермак и Кулеба “. На служителя е предоставена анонимност, защото лицето не е било упълномощено да приказва.

От съображения за сигурност „ във всяко министерство са взели участие единствено по няколко души “, съобщи Джонатан Финер, заместник-съветник по националната сигурност и, както се изрази втори американски чиновник, „ логистичен отговорник “ за пътуването.

 

Това е първото пътешестване на американски президент в дейна военна зона, където американските сили не вземат участие в сраженията и Съединени американски щати не управляват въздушното пространство.

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР