Посещението на Папа Франциск в България ще е протоколно и

...
Посещението на Папа Франциск в България ще е протоколно и
Коментари Харесай

Проф. Иван Желев: Визитата на Франциск е протоколна, но е добра възможност

Посещението на Папа Франциск в България ще е протоколно и най-вероятно няма да докара до промени в връзките сред православието и католицизма, само че е мотив за хубави жестове към безспорно забавен човек. Така богословът професор Иван Желев разяснява доказаната по-рано през днешния ден аудиенция в предаването „ Нещо повече “.

Понтифът ще посети страната ни по време на апостолическа обиколка при започване на май следващата година. Желев съпостави визитата на Франциск с тази на по-предишния папа, Йоан Павел II, през 2002.

„ Има огромна разлика, въпреки да са минали единствено 15 години. Сегашният папа е незабравим човек в друго отношение. Йоан Павел Втори беше човек от комунистическа страна, който участваше в свалянето на този режим. Тогава се настояваше папата да бъде поканен и от Българската православна черква, което и стана след прочут напън върху църковното управление от тогавашната власт. Този папа е насочен към онеправданите, бедните, маргинализираните в този свят. В известието написа, че той идва по покана на властта и римокатолическата черква “, сподели богословът.

Най-вероятно Франциск ще се срещне с патриарх Неофит и някои от архиереите, както и ще посети места с доста католици, като град Раковски, добави Желев.

Папата пази маргинализирани групи, има отношение към въпроси като педофилията измежду католическите свещеници и даже е казвал, че не може да съди вярващи хомосексуалисти, посочи богословът забавни характерности на Франциск.  

„ Нека си спомним по какъв начин Йоан Павел Втори беше приветстван от пловдивския митрополит Арсений по време на работа, пред хиляди вярващи. Това беше един превъзходен жест. От такива жестове няма какво да загуби православната черква “, счита професор Желев.

Цялото изявление с него може да чуете в атачмънта.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР