Посещението на германския канцлер Олаф Шолц в Москва ще се

...
Посещението на германския канцлер Олаф Шолц в Москва ще се
Коментари Харесай

Германия ще вземе участие в принуждаването на Киев към мир

Посещението на немския канцлер Олаф Шолц в Москва ще се запомни освен с “престрелките ” му с съветския президент Владимир Путин за Донбас, НАТО и Югославия. Основното е, че немският водач беше заставен намерено да разочарова Украйна. По-специално за това по какъв начин тъкмо би трябвало да се извършват Минските съглашения.

Има необятно публикувани стандарти за редица страни. Например, счита се, че французите са прочувствени, ръководени от импулси и пристрастеност. Немците пък са студени и педантични, работят усърдно, по ясна скица и с пруска дисциплинираност. Често тези стандарти участват единствено във вицовете – само че по този начин се случва, че в този момент те могат да се насложат върху визитите в Русия на водачите на двете страни, президента Макрон и канцлера Шолц.

Посещението на Макрон беше прочувствено – ръководителят на Франция реши да пристигна в Русия безусловно за броени дни, надявайки се да обере лаврите на миротворец и да увеличи рейтинга си преди пролетните президентски избори. Разбира се, президентът Путин одобри своя сътрудник и беседва дълго с него. Страните организираха огромна конференция, на която демонстрираха топлината в руско-френските връзки. Топлина - само че нищо повече.

Посещението на Олаф Шолц беше деликатно квалифицирано в продължение на няколко седмици. И не става дума единствено за работа на равнище протоколни служби, образуване на общ дневен ред, както и съвещания със експерти. Според “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” „ преди няколко седмици канцлерът приказва за Путин и с предшественика си Ангела Меркел, която след многочислени срещи през последните две десетилетия познава руснаците по-добре от множеството други западни политици “.

Преди да посети Русия, немският канцлер направи две значими подготвителни пътувания. Първо във Вашингтон – с цел да разбере каква степен на независимост ще му даде Джо Байдън на договарянията в Москва, какви тематики ще разреши да разисква и по какви тематики ще му бъде разрешено да дава гаранции. След това в Киев. Очевидно Шолц е желал да оцени степента на адекватност на киевското управление, както и мащаба на отстъпките, които е готово да направи под натиска на Германия, Франция и частично Съединени американски щати.

Както във Вашингтон, по този начин и в Украйна Олаф Шолц се въздържа от прекомерно остри думи против Москва (по-специално той не сложи ориста на „ Северен поток 2 “ според от връзките сред Русия и Украйна). Всичките му изказвания не прекрачваха никакви риторични червени линии. Съответно те не скапаха прочувствения декор на договарянията в Кремъл.

Да, на конференцията Шолц повдигна въпроси за човешките права в Русия - само че той трябваше да го направи като водач на Германия и едно от първите лица на Европейския съюз. В противоположен случай щеше да си има проблеми вкъщи от немските медии.

Да, на конференцията имаше дребни престрелки. Така Шолц сподели, че „ за моето потомство войната в Европа е станала невъобразима, само че би трябвало да сме сигурни, че ще остане такава “. Путин възрази, отбелязвайки: „ Ние бяхме очевидци на войната в Европа, отприщена от НАТО против Югославия. Голяма военна интервенция с ракетни и бомбени удари по една от европейските столици, Белград - това беше без позволение на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Това е доста неприятен образец, само че е имало”.

Шолц отговори, че по думите му „ в Югославия обстановката е малко по-различна. Имаше заплаха и опасност от геноцид и това трябваше да бъде предотвратено.” И Путин го прекъсна, като сподели, че „ съгласно нашите оценки това, което се случва в Донбас през днешния ден, е геноцид “.

Германският ефирен канал “Велт” и редица други медии нарекоха този спаринг " замяна на удари ", само че нито тоналността, нито в последна сметка тематиката на битката не бяха близки до удари. Тези, които гледат на обстановката през призмата на спора, могат да сравнят спаринга на двамата водачи с думите на Сергей Лавров след срещата му с английския външен министър Лиз Тръс.

В същото време немският канцлер направи редица значими изказвания в хода на връзката си с пресата. Така той означи, че поддържа основаването на единна система за сигурност в Европа с Москва. И тъкмо това Русия се пробва да реализира от Запада в продължение на дълги години.

„ За нас, германците, и за всички европейци, е напълно ясно, че устойчива сигурност не може да се построи против Русия, а единствено с Русия. Тук сме единни – и в НАТО, и в Европейския съюз. Така че би трябвало да е допустимо да се откри решение. Колкото и сложна да е обстановката в този момент, не съм подготвен да я опиша като безнадеждна “, сподели Шолц.

“Говорихме и за ориста на ЛНР/ДНР по отношение на приемането от Държавната дума на апел до президента с искане за признание на тези територии. Според Шолц, в случай че признаването стане действителност, то „ би било нарушаване на споразуменията от Минск. Това ще значи, че процесът ще бъде пресечен, ще бъде политическа катастрофа”.

Руският водач даде да се разбере, че към този момент няма да има злополука - и продължителността на това " към този момент " директно зависи от дейностите на западните сътрудници. „ В нашата страна по-голямата част от народа симпатизира на жителите в Донбас, поддържа ги и се надява, че обстановката там ще се промени радикално към по-добро за тях “, сподели Путин. “Трябва да създадем всичко, с цел да разгадаем проблемите на Донбас, само че да го създадем по метода, по който федералният канцлер сподели, главно въз основа на неизпълнените до дъно благоприятни условия за осъществяване на Минските съглашения. Много се надяваме, че нашите сътрудници както оттатък океана, по този начин и в Европа, на първо място Федералната република и Франция, ще окажат надлежно въздействие върху актуалните управляващи в Киев и това решение ще бъде намерено”, добави съветският президент.

Така апелът на съветските депутати най-вероятно към този момент ще остане единствено апел. Но в това време той е на масата и отношението към него може да бъде преразгледано, в случай че Киев продължи да саботира осъществяването на Минските съглашения. И немският канцлер даде да се разбере, че ще принуди Украйна да извърши отговорностите си.

„ Разбира се, можете да тълкувате нещо друго, само че всичко е написано на хартия “, разяснява Шолц, явно имайки поради украинското предпочитание за преразглеждане на точките от Минск. „ Всички са единомислещи в мнението, че изходът от тази обстановка е „ формулата на Щайнмайер “. Тя контролира последователността на дейностите “, сподели канцлерът.

Припомняме, че съгласно тази формула специфичният статут на ЛНР и ДНР се получава краткотрайно в деня на изборите там съгласно украинското законодателство и за непрекъснато в деня, когато ОССЕ ги признае за обективни и свободни. Още в Киев Шолц сподели, че Зеленски му е заречен да даде проектозакони за специфичния статут и за избори в непризнатите републики в близко бъдеще. Но тъкмо това Киев заобикаля от доста години – и непосредствено го признава.

Сега остава да изчакаме и да забележим дали тези обещания ще бъдат спазени. Ще съумеят ли немската изчерпателност и дисциплинираност да превъзмогнат украинската подготвеност да се заобикалят всевъзможни отговорности?

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР