Португалци протестираха в Лисабон и други градове на страната срещу

...
Португалци протестираха в Лисабон и други градове на страната срещу
Коментари Харесай

Португалци излязоха на протест срещу рязко покачващата се инфлация

Португалци стачкуваха в Лисабон и други градове на страната против внезапно покачващата се инфлация , настоявайки за доста нарастване на заплатите и пенсиите, съобщи ДПА.

В столицата Лисабон стачкуващите се насочиха към постройката на Народното събрание, скандирайки " Разходите за живот нарастват и хората не могат да устоят ", " Не можем да приемем да сме небогати работещи " и " За да върви страната напред, би трябвало да се усилят заплатите ".

Общата конфедерация на португалските трудещи се (CGTP) провежда митинга, обявявайки вчерашния ден за " народен ден на възмущението ".

Демонстрациите бяха съпроводени от стачки на работещите в опазването на здравето и публичния превоз.
 Българска телеграфна агенция
Генералният секретар на синдиката Изабел Камaриня сподели, че митингите са минали с триумф. В речта си нощес пред Народното събрание тя посочи, че португалците страдат от " тежка загуба на покупателна дарба ", която визира всички области на стопанската система.

Хората " желаят от фирмите и държавното управление това, което заслужават, а точно - заслужен живот ", сподели тя.

Камaриня уточни, че има незабавна потребност от увеличение на заплатите и пенсиите с 10% и не изключи опцията да се провежда обща стачка за реализиране на това искане.

✊«Uma grande jornada de luta de quem trabalha em Portugal» foi esta a ideia central que destacou Paulo Raimundo, no balanço do dia nacional de indignação, protesto e luta. Inserido na delegação do PCP que saudou o desfile de milhares de trabalhadores em Lisboa, +
— PCP (@pcp_pt)
Около 20 протестни прояви са се състояли в цяла Португалия, макар че още няма данни за броя на участниците.

Президентът на Португалия Марселу Ребелу де Соуза назова демонстрациите " добър знак ".

" Политическата система става по-крехка и по-слаба, когато икономическите и обществените сътрудници не дават израз на ползите на елементарните хора ", сподели той.

Потребителските цени в Португалия се покачиха с 8,3% през януари в съпоставяне със същия месец на предходната година. По публични данни междинните брутни месечни приходи в Португалия доближават малко над 1350 евро, напомня ДПА.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР