Португалският мастиф Боби, който бе завоювал титлата на най-възрастното куче

...
Португалският мастиф Боби, който бе завоювал титлата на най-възрастното куче
Коментари Харесай

Отнеха титлата „най-старото куче в света“ от сегашния рекордьор

Португалският мастиф Боби, който бе завоювал купата на най-възрастното куче в историята, когато умря през октомври предходната година на забележима възраст от 31 години, бе краткотрайно лишен от това самопризнание, откакто подозренията по отношение на продължителността на живота му накараха чиновниците на Гинес да се замислят, заяви " Гардиън ".

Смъртта на кучето се появи на първите страници на вестниците по целия свят и провокира почитта на Световните върхове на Гинес, които през февруари 2023 година го оповестиха по едно и също време за най-старото живо куче в света и за най-старото куче в историята.
До гибелта на Боби на възраст 31 години и 5 месеца, най-старото записано куче беше Блуи, австралийско куче от породата пастирско куче, умряло през 1939 година на възраст 29 години и 5 месеца.

Въпреки това почитта бързо беше последвана от инспекции и съмнения по отношение на рекордната възраст на Боби, която се равнява на повече от 200 човешки години.
 

— AFP News Agency (@AFP)

Някои специалисти означиха, че фотосите на Боби от 1999 година демонстрират, че лапите му са с друг цвят от тези на кучето, умряло в Португалия на 21 октомври 2023 година, а ветеринарите показаха, че въпреки възрастта му да е записана в националната база данни за домашни любимци, тези вписвания нормално се основават на самооценката на притежателите. А по-късно имаше и генетични проучвания, които потвърдиха, че кучето е остаряло, само че не дадоха точна информация за възрастта му.

Дани Чеймбърс, ветеринарен доктор и член на съвета на Кралския лицей на ветеринарните медици, който съставлява 18 000 ветеринарни лекари, съобщи, че " нито един от моите сътрудници ветеринари не има вяра, че Боби в действителност е на 31 години ".

След това " изцяло съществено " следствие на софтуерното списание Wired откри, че въпреки в португалската държавна база данни за регистрация на котки и кучета да е имало запис за Боби, за който притежателят му е описал, че е роден през 1992 година, в нея не е имало " никаква регистрация или данни, които да потвърдят или отхвърлят това изказване ". Служител на държавната база данни също по този начин съобщи пред списанието, че Световните върхове на Гинес в никакъв случай не са се свързвали с тях, с цел да ревизират информацията. Собственикът на Боби, Леонел Коста, не е дал отговор на въпросите на Wired.
 

— WIRED (@WIRED)

Говорител на Рекордите на Гинес удостовери, че на Боби са били отнети и двете трофеи в очакване на резултата от следствието.

" Докато тече инспекцията ни, взехме решение краткотрайно да спрем и двете рекордни трофеи за най-старо живо куче и за най-старо куче в историята, до момента в който всички наши изводи не бъдат подготвени ", сподели тя.

Преди португалският му противник да се появи на сцената на върховете, за малко време купата на най-старото живо куче в света се държеше от малък кандидат на име Спайк.

Чихуахуато - което е високо 22,86 см и тежи 5,85 кг, е оповестено за най-старото живо куче в света на 7 декември 2022 година на възраст 23 години и 7 дни.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР