Португалският град Коимбра, известен от векове като град на познанието

...
Португалският град Коимбра, известен от векове като град на познанието
Коментари Харесай

Утре в Европейци: На гости в гастрономическата столица Коимбра

Португалският град Коимбра, прочут от епохи като град на познанието поради университета си, учреден през XIII-ти век, се пробва да завоюва вниманието на европейците с нещо друго - своята превъзходна, чиста и здравословна храна. Заради нея тази година Коимбра е определен за гастрономическа столица на Европа.

Коимбра. На левия бряг на река Мондего, която пресича града, е ресторантът на Пауло. Ароматът в кухнята е замайващ, а усетът на ястията му - паметен.

„ Не се усещам изтощен от готвенето, макар че това е изтощителна работа поради броя на ястията, които подготвяме. Доставя ми наслаждение, по този метод постоянно откривам друга форма и усет. “, споделя Пауло.

Избран е да бъде един от посланиците на кухнята на Коимбра в годината, в която тя е " Гастрономически район на Европа ". Целта е да се насърчи потреблението на локални артикули, неповторими съставки, обичайни предписания и здравословното хранене. Да се разпространява превъзходната храна, приготвяна в сърцето на Португалия.

„ Португалската кухня има прелестен усет, тъй като хората познават добре своята страна и природа, както и продуктите. “, добавя Пауло.

Пауло употребява единствено ориз, отгледан в долината на река Мондего, прибавя два типа сол – една за рибата, друга за ориза, избира постоянно прясна риба и подправки, набрани по скатовете на планините, издигащи се наоколо до Коимбра.

Това е и фамилен бизнес. Преди осем години основава ресторанта дружно със брачната половинка си Едуарда.

„ Препоръчваме риба на хората, които ще посетят Португалия. Намираме се единствено на 40 км от океана. Хората тук умеят да подготвят рибата чудесно... “, споделя Едуарда.

Мечтаят да ги посещават повече хора от други места и страни, с цел да опитат храната им. И да се потопят в този метод на живот без бързане и с приятност - от всяка хапка, всяка панорама, всеки момент.

Цялата история гледайте на следващия ден вечер в новия брой на " Европейци " незабавно след централните вести в 20 ч.

" Европейци " е план на Българската национална телевизия, който споделя къси истории на хора от цяла Европа. Хора, които с концепциите и мисленето си трансформират света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху истинската мисъл, огромните и смели хрумвания, които се трансформират в печеливши формули. Предаването ще демонстрира лицата на смяната в Европа и ще споделя по съвременен образен метод техните истории. Рубриката се излъчва с поддръжката на Европейски Съюз.

Гледайте всяка събота незабавно след централните вести на Българска национална телевизия 1 в 20.00 ч.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР