Португалският град Елваш беше обявен през 2012 г. от ЮНЕСКО

...
Португалският град Елваш беше обявен през 2012 г. от ЮНЕСКО
Коментари Харесай

Как Португалия привлича туристи

Португалският град Елваш беше разгласен през 2012 година от ЮНЕСКО за част от международното културно наследства, само че не съумява да притегли задоволително туристи, които избират по-познатите Лисабон, Порто и Алгарве. Как може да се промени това?

Втората по величина хотелска група в страната - Vila Gale влага към 5 млн. евро, с цел да трансформира постройката на някогашен манастир от 17 в. в първокласен хотел, споделя " Дойче веле ". " Убедени сме, че при съществуването на добър хотел туристите ще остават в Елваш ", споделя президентът на веригата Хорхе Ребело де Алмейда, чиято компания получи държавната постройка на 40-годишна концесия.

Туризмът се трансформира в главен мотор на стопанската система на Португалия от 2014 година, когато страната извърши тригодишния интернационален избавителен проект на стойност 78 милиарда евро с цената на строги икономии за жителите си, напомня обявата.

Сега, с цел да привлекат гости тук-там, които са отвън известните туристически направления, и да обезпечат туристическия поток целогодишно, управляващите оповестиха стратегия за преустрояване на изоставени манастири, замъци и други исторически обекти в хотели и други места за настаняване. Общо 33 исторически постройки са оповестени за стопанисване от частния бизнес за период до 50 година по програмата " Revive ". Сред тях са крепостта в рибарското населено място Каминя в северозападната част на страната, нос Еспишел, в чиято черква съгласно легендата есе е явила Богородица, замъкът на " белия град " Обидиуш на север от Лисабон.

Туризмът съставлява 12.5% от стопанската система на страната и нараства устойчиво от 2011 година насам, като британците, германците и французите са близо половината от всички туристи. През предходната година страната с територия 92 хиляди кв. км посрещна рекордните 20 млн. души, с 8.9% повече в сравнение с през миналата. Повечето от тях обаче се насочват към пясъчните плажове на Алгарве в най-южната част, към богатата на исторически монументи столица Лисабон и северния район Порто с китните терасовидни лозя по двата бряга на река Дуро. При това пристиганията са основно в края на пролетта, лятото и есента, а през зимата туризмът заглъхва.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР