Португалските власти се опитват да установят дали някой е виновен

...
Португалските власти се опитват да установят дали някой е виновен
Коментари Харесай

Португалия търси виновници за пожара, отнел живота на десетки

Португалските управляващи се пробват да открият дали някой е отговорен за гибелта на 64 души при неотдавнашния огромен горски пожар, съобщи Асошиейтед прес. По случая има разнообразни изказвания, обвинявания и несъгласия, съсредоточени основно върху телекомуникационната мрежа на службите за справяне с изключителни обстановки. Пожарникари споделят, че системата не е работила както би трябвало през петте дни, в които те са се борили с пожара, избухнал на 17 юни в Централна Португалия.

Дрон снима заличаванията след пожара в Португалия (ВИДЕО)

Компанията, която ръководи мрежата, споделя, че системата е " посрещнала предизвикването ", като се е справила с 1,1 милион позвънявания за петте дни. Тя обаче призна, че на моменти системата е била претрупана, а при 8,3 % от незабавните позвънявания в нощта, когато са станали смъртните случаи, линията е давала заето.

Министър-председателят Антониу Коща даде обещание да обясни " спорната информация ", колкото се може по-скоро. Той сподели пред кореспонденти, че " никой няма по-голямо предпочитание от него да разбере " какво се е случило.

Пожар в Португалия лиши живота на десетки (СНИМКИ)

Службата за гражданска отбрана съобщи в отчет, че дефекти в радиосистемата са попречили на гладкото протичане на информацията сред командния пост и пожарникарите. Вътрешното министерство насочи обвиняванията към службата за гражданска отбрана, като уточни в отчет, че тя е трябвало да разпореди изпращането на спомагателни преносими сателитни приемници, с цел да се оправи с изключително огромния брой позвънявания. При пожара е имало над 1000 пожарникари, а също служители на реда и медицински личен състав, като всички те са употребявали телекомуникационната мрежа.

Внимание притегля и възможна непряка роля на Коща в бедствието, обвързвана с времето, когато той е бил вътрешен министър през 2006 година и е отговарял за полицията и пожарната. Според медийни информации Сметната палата на Португалия е изразила през същата година терзания, че договорът, предан на компанията, ръководеща телекомуникационната мрежа, не е минал през обществен търг.

Няма данни за потърпевши българи при горските пожари в Португалия

Някои опозиционни партии упорстват за оставката на вътрешния министър Констанса Урбану де Соуза поради пожара. Премиерът споделя, че няма да подхваща дейности, до момента в който не получи цялата нужна информация. Правителството съобщи, че към този момент е получило пет отчета за бедствието и чака още два. По тематиката Пожар бушува в естествен парк в Испания (СНИМКИ) Самолет се разруши при гасенето на пожарите в Португалия Дрон снима заличаванията след пожара в Португалия (ВИДЕО)
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР