Португалия от 2024 г. вече няма да освобождава от данъци

...
Португалия от 2024 г. вече няма да освобождава от данъци
Коментари Харесай

Португалия вече няма да освобождава от данъци чуждестранни пенсионери

Португалия от 2024 година към този момент няма да освобождава от налози задгранични пенсионери, защото това способства за повишаването на недвижимите парцели в разгара на жилищната рецесия в страната. Това разгласи министър председателят Антониу Коща, представен от Франс прес.

" Запазването на тази мярка в бъдеще ще бъде равнозначно на удължение на една несправедлива данъчна мярка, която не е оправдана и би съдействала непряко за скока на цените на жилищния пазар ". Това съобщи министър председателят социалист през вчерашния ден вечерта в изявление за Си Ен Ен Португалия, уточнявайки, че към този момент предоставените изключения ще останат в действие. 

Прието през 2009 година за чужденците, живеещи най-малко половината от годината в Португалия, това освобождение от налози  за интервал от 10 години, бе в действие до 2020 година. Оттогава новопристигналите чужденци можеха да се възползват от намаляване на ставката в размер на 10 на 100. 

Мярката, станала в реалност ефикасна след опростяване на процедурата през 2012 година, целеше да притегли задгранични капитали към страната, която тогава бе мощно потърпевша от дълговата рецесия. 

 istock istock
От мярката са се възползвали към 10 000 френски, английски и италиански пенсионери, открили се главно в региона на Лисабон или в морските курорти на Алгарве. Те са помогнали за възобновяване на пазара на недвижими парцели.

Подобно на " златните визи ",  предоставени на богати вложители от страни отвън Европейски Съюз или данъчния режим, целящ да притегли " данъчни номади ", мярката постоянно се цитираше измежду факторите, обясняващи скока на цените на недвижимите парцели. 

Между 2012 и 2021 година цените на жилищата в Португалия са нарастнали със 78 на 100 по отношение на 35 на 100 в целия Европейски Съюз, съгласно изследване на Португалската фондация " Франсишку Мануел душ Сантуш " (Francisco Manuel dos Santos).

През второто тримесечие на 2023 година междинният наем е повишен в допълнение с 11 на 100 на годишна основа, съгласно формалните данни, оповестени предходната седмица.  

В този подтекст хиляди португалци излязоха в събота по улиците на Лисабон и към 20 други града в страната, с цел да желаят по-твърди дейности от страна на държавното управление.

" Не укривам, че изпитвам известно отчаяние, да не кажа огромно отчаяние, да установявам, че действителността бе надалеч по-динамична от потенциала ни за политически отговор ",  призна министър председателят във вчерашното изявление.

Португалското държавно управление одобри наскоро серия от ограничения, целящи да спрат скока на цените на недвижимите парцели, предвиждащи края на " златните визи ", или наложителното отдаване чартърен на жилища, останали празни над две години в най-населените региони.

За да подкрепи близо 1 милион фамилии, държавното управление е решило предходната седмица да разреши на кредитополучателите да се възползват от по-нисък налог за две години. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР