Португалия обяви в четвъртък мащабен пакет от мерки за справяне

...
Португалия обяви в четвъртък мащабен пакет от мерки за справяне
Коментари Харесай

Португалия спира златните визи и ограничава Airbnb, за да се справи с жилищната криза

Португалия разгласи в четвъртък огромен пакет от ограничения за справяне с жилищната рецесия, в това число преустановяване на противоречивата скица за златни визи и възбрана за нови разрешителни за Airbnb и други краткосрочни ваканционни наеми, съобщи " Ройтерс ".

Наемите и цените на жилищата скочиха в Португалия, която е измежду най-бедните страни в Западна Европа. Миналата година повече от 50% от чиновниците са печелили по-малко от 1000 евро на месец, до момента в който единствено в Лисабон наемите са скочили с 37% през 2022 година

Ниските заплати, нажеженият пазар на парцели, политиките, насърчаващи богатите чужденци да влагат, и подвластната от туризма стопанска система от години затрудняват локалните да наемат или купуват, споделиха жилищни групи. Инфлацията от 8.3% изостри казуса.

Премиерът Антониу Коща съобщи, че рецесията в този момент визира всички фамилии, а освен най-уязвимите.

Не е ясно по кое време ограниченията, възлизащи на минимум 900 милиона евро, ще влязат в действие. Коща сподели, че някои ще бъдат утвърдени идващия месец, а други ще бъдат гласувани от депутатите.
Ще бъде въведен механизъм за контролиране на нарастването на наемите, добави той, и държавното управление ще предложи данъчни тласъци на наемодателите, които преобразуват туристически парцели в къщи за наем от локални поданици.
Депутатът от Левия блок Мариана Мортагуа разкритикува ограниченията, заявявайки, че държавното управление дава данъчни облекчения на наемодатели, които към този момент са се " облагодетелствали от далавера (при жилищата) ".

Новите разрешителни за туристически места за настаняване, като предлаганите от Airbnb, ще бъдат неразрешени - с изключение на в по-слабо обитаемоте селски региони.

 Имотният пазар 2023: повече продавачи, по-малко купувачи и на места по-ниски цени Имотният пазар 2023: повече продавачи, по-малко купувачи и на места по-ниски цени

Социалдемократите обявиха, че ограниченията са " офанзива " против правата на притежателите на парцели и бизнеса.

За да се оправи с дефицита на жилища, Коща сподели, че страната ще наеме свободни домове непосредствено от наемодателите за интервал от пет години и ще ги пусне на пазара за наеми.

Португалия ще приключи своята стратегия за златни визи, която предлага паспорти на жители на страни отвън Европейския съюз в подмяна на вложения, в това число в недвижими парцели, и е подложена на критика за повишение на цените на жилищата и наемите.
Схемата притегли 6.8 милиарда евро вложения от началото ѝ през 2012 година, като по-голямата част от парите отидоха в недвижими парцели.

Жилищни групи обявиха, че ограниченията няма да доведат до особени промени, в случай че държавното управление продължи да предизвиква други политики за привличане на богати чужденци в Португалия, като да вземем за пример въведената през октомври " виза за цифрови номади ". Тя дава опция на чужденци с висок месечен приход с отдалечена работа да живеят и работят от Португалия без да заплащат локални налози.

Групата " Жилището е право " счита, че ограниченията не трансформират " сегашната система ", в която огромните капиталови фондове за недвижими парцели управляват забележителна част от пазара.

" За по-голямата част от хората наемите ще останат непостижими и пазаруването на дом ще продължи да бъде фантазия ", показаха от там.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР