Португалия е поредната държава, която публикува независим доклад за сексуалните

...
Португалия е поредната държава, която публикува независим доклад за сексуалните
Коментари Харесай

Повече от 4800 жертви на сексуално насилие, разкрити в католическата църква в Португалия

Португалия е следващата страна, която разгласява самостоятелен отчет за половите похищения от страна на духовници - проблем, който от години преследва католическата черква и подкопава нейния честен престиж.

Създадена от Португалската епископска конференция за проучване на злоупотребите през последните десетилетия, комисията добави, че това е върхът на айсберга.

Представяйки отчета, президентът на комисията, детският психиатър Педро Стрехт, разказа задачата му като „ предоставяне на глас на мълчанието “ на жертвите.

Той отдаде респект на стотиците, които се свързаха с неговия личен състав, с цел да дадат показания.

„ Те имат глас; те имат име “, сподели той.

Общо комисията документира 564 прекарвания на хора, които са съобщили, че са били жертви на малтретиране от свещеници или други църковни чиновници.Учението преглежда случаи, датиращи от 1950 година

В доста случаи свидетелствата сочат, че други малолетни са били измъчвани - отсам и оценката за хиляди други жертви.

От Австралия до Ирландия и Съединените щати хиляди свещеници, епископи и кардинали са били забъркани в кавги за злоупотреби, както и миряни в църквата, да вземем за пример учители в католически учебни заведения или ръководители на юношески групи.

Моментът на равносметка в Съединени американски щати настъпи през 2002 година, когато вестник " Бостън Глоуб " разгласява огромно следствие за злоупотреби, осъществени от десетки бостънски свещеници, които са били прикривани от техните епископи. Кардинал Бърнард Лоу е заставен да подаде оставка поради разкритията.

Според уеб страницата bishop-accountability.org, сред 1950 и 2018 година католическата черква в Съединени американски щати е получила достоверни недоволства за полови похищения над деца, в които са взели участие 1002-ма членове на духовенството.

За първи път в историята на църквата през 2019 година папа Франциск порица някогашния кардинал Теодор Маккарик, който призна, че е правил полови похищения както над деца, по този начин и над възрастни.

Друг кардинал, Доналд Уерл, подаде оставка, откакто беше упрекнат в прикриване на закононарушение в Пенсилвания, където следствие откри, че църквата е закриляла над 300 свещеници насилници.

Обвиненията в полови закононарушения, осъществени от духовници в Ирландия, в миналото считана за най-католическата страна в света, започнаха да се появяват през 80-те години на предишния век и раздрусаха страната радикално.

Броят на малолетните жертви на полови похищения от страна на духовници единствено в интервала 1970-1990 година се прави оценка на близо 15 000.

Деветгодишно следствие на злоупотребите в ръководените от църквата институции откри, че половите похищения са били " ендемични " в учебните заведения за момчета.

Различните кавги провокираха раздор сред Ирландия и Ватикана, който през 2011 година отзова посланика си, откакто тогавашният ирландски министър председател Енда Кени упрекна Рим, че попречва следствията.

По време на визитата си в Ирландия през 2018 година папа Франциск изиска амнистия от жертвите.

Най-големият скандал в Австралия беше обвързван с някогашния финансов началник на Ватикана, кардинал Джордж Пел, който през 2018 година беше наказан за полово принуждение над хористи в Мелбърн през 90-те години на предишния век.

Пел прекара 13 месеца в пандиза, преди присъдата да бъде анулирана през 2020 година Той умря през януари на 81-годишна възраст.

През февруари 2017 година комисия, основана от австралийското държавно управление, съобщи, че 7% от всички католически свещеници са били упрекнати в корист с деца в интервала 1950-2010 година

Най-големият скандал във Франция е обвързван с кардинал Филип Барбарен, архиепископ на Лион, който през 2019 година получи шестмесечна условна присъда за това, че е прикривал свещеника Бернар Прейнат, упрекнат в нахлуване над към 70 скаути в края на 80-те и началото на 90-те години на предишния век.

През 2020 година присъдата на Барбарен беше анулирана при обжалване, само че папата одобри оставката му. През 2020 година Прейнат е наказан на пет години затвор.

През 2021 година без значение следствие разкри, че в интервала 1950-2020 година членове на католическото духовенство са направили полови похищения над към 216 000 малолетни.

В Германия починалият папа Бенедикт XVI беше подложен на офанзиви предходната година, когато самостоятелен отчет откри, че той умишлено не е подхванал дейности за потушаване на абсурда към четирима свещеници, упрекнати в полови похищения над деца в Мюнхен.

Бившият папа, който като началник на католическата черква беше остро подложен на критика за това, че не е съумял да постави завършек на църковното прикриване на кавги със злоупотреби, е бил архиепископ на Мюнхен и Фрайзинг от 1977 до 1982 година

Католическата черква в Чили е въвлечена в скандал от 2010 година насам, когато отец Фернандо Карадима за първи път беше упрекнат в тормоз на момчета през 80-те и 90-те години на предишния век.

Неуспехът на папа Франциск да се оправи с хипотетичното прикриване на дейностите на свещеника от страна на свещеник Хуан Барос засенчи пътуването му в страната през януари 2018 година

Франциск изиска от обвинителите на епископа да покажат доказателства за виновността на свещеника.

По-късно обаче той призна, че е позволил " съществени неточности " в тази ситуация - за първи път за папа - и свика всички чилийски епископи във Ватикана, след което всички те подадоха оставки.

Темата за половите похищения над деца беше значително табу в твърдо католическа Полша до 2019 година, когато църквата разкри, че близо 400 духовници са направили полови похищения над малолетни в интервала 1990-2018 година

Във втори отчет от юни 2021 година църквата съобщи, че е получила още стотици тъжби.

Ватиканът е глобил няколко епископи и един кардинал за прикриване на свещеници

От 1950 година насам католически духовници в Португалия са злоупотребили с близо 5000 деца, заяви самостоятелна комисия в понеделник, като разгласи своите изводи след чуване на стотици разкази на жертви.

Португалското следствие, поръчано от църквата в твърдо католическата страна, разгласява резултатите от своето следствие, откакто изслуша повече от 500 жертви.

" Тези свидетелства ни разрешават да установим доста по-голяма мрежа от жертви, минимум 4815 ", съобщи детският психиатър Педро Стрехт на конференция в Лисабон.

През октомври екипът от шестима специалисти съобщи, че е записал 424 законни описа от хипотетични жертви, само че предизвести, че техните показания демонстрират, че общият брой на жертвите е " доста по-голям ".

Разказите разкриват " съществени обстановки, които не престават с десетилетия... и в някои случаи доближават до епидемиологични размери ", съобщи тогава екипът.

Срокът за покачване на обвинявания към този момент е изминал за по-голямата част от хипотетичните закононарушения, само че 25 случая са предадени на полицията и към този момент са стартирани няколко следствия.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР