Портрети на будители получиха в навечерието на 1 ноември четирите

...
Портрети на будители получиха в навечерието на 1 ноември четирите
Коментари Харесай

Районният кмет и съветници подариха на училища във Владиславово портрети на будители

Портрети на будители получиха в навечерието на 1 ноември четирите учебни заведения на територията на регион " Владислав Варненчик " - Първо главно учебно заведение " Алеко Константинов ", ОУ " Св. Патриарх Евтимий ", СУ " Пейо Кр. Яворов " и ОУ " Стоян Михайловски ".
Инициативата е на районния кмет Николай Костадинов и общинските съветници от ГЕРБ Марица Гърдева и Николай Георгиев. Дарените портрети са дело на художника Живко Дончев и са копия на негови произведения, подредени в изложбената зала на читалище " Петко Рачев Славейков 1928 ".
Експозицията " Български светии ", която бе публично открита през днешния ден, е проведена със съдействието на Николай Костадинов и общинските съветници от регион " Владислав Варненчик "- Марица Гърдева, ръководител на комисията по туризъм, търговия и рекламна активност, и Николай Георгиев, ръководител на комисията по европейски въпроси и интернационално съдействие към Общински съвет - Варна.

Част от изложбата са 11 портрета, рисувани с въглен и бяла креда. " Картините съставляват познати от иконите облици на светци, само че нарисувани по един друг от каноните метод, тъй че да наподобяват по-човешки, по-близки ", показа художникът Живко Дончев. " Откриваме изложбата в навечерието на Деня на националните будители, тъй като сме длъжни да помним будителите на националния ни дух ", разяснява пред присъстващите Дончев.

Николай Костадинов на собствен ред посочи, че изложбата е част от културния календар на региона, само че има и учебен темперамент. " Радвам се, че откриваме експози цията в наличието на възпитаници, тъй като би трябвало да възпитаваме младежите да почитат националните будители и да се гордеят с делото им. Чрез събития като тази галерия те се срещат и с създателите на Варна ", уточни още кметът на Владиславово.

Заедно с Живко Дончев и с Марица Гърдева той подари на учебните заведения в региона портретите на Паисий Хилендарски, Патриарх Евтимий, Софроний Врачански и Св. Иван Рилски, а истински произведения на създателя могат да бъдат прегледани в галерията на читалището до 3 ноември.

Навръх Деня на националните будители НЧ " П. Р. Славейков 1928 " ще означи и 40 години от основаването на детски танцов отбор " Китка цвете ". Концертът, с който ще бъде празнуван двойният празник, ще събере на сцената над 200 деца.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР