Портрети на будители получиха четирите училища, по случай 1 ноември,

...
Портрети на будители получиха четирите училища, по случай 1 ноември,
Коментари Харесай

Кметът на Владиславово и общински съветници от ГЕРБ подариха портрети на будители на училища

Портрети на будители получиха четирите учебни заведения, по случай 1 ноември, на територията на регион „ Владислав Варненчик” – Първо главно учебно заведение „ Алеко Константинов”, ОУ „ Св. Патриарх Евтимий”, СУ „ Пейо Кр. Яворов” и ОУ „ Стоян Михайловски”. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ – Варна.

Инициативата е на районния кмет Николай Костадинов и общинските съветници от ГЕРБ Марица Гърдева и Николай Георгиев. Дарените портрети са дело на художника Живко Дончев и са копия на негови произведения, подредени в изложбената зала на читалище „ Петко Рачев Славейков 1928”.

Експозицията „ Български светии”, която бе публично открита през днешния ден, е проведена със съдействието на Николай Костадинов и общинските съветници от регион „ Владислав Варненчик”– Марица Гърдева, ръководител на комисията по туризъм, търговия и рекламна активност, и Николай Георгиев, ръководител на комисията по европейски въпроси и интернационално съдействие към Общински съвет – Варна.

Част от изложбата са 11 портрета, рисувани с въглен и бяла креда. „ Картините съставляват познати от иконите облици на светци, само че нарисувани по един друг от каноните метод, тъй че да наподобяват по-човешки, по-близки”, показа художникът Живко Дончев. „ Откриваме изложбата в навечерието на Деня на националните будители, тъй като сме длъжни да помним будителите на националния ни дух”, разяснява пред присъстващите Дончев.

Николай Костадинов на собствен ред посочи, че изложбата е част от културния календар на региона, само че има и учебен темперамент. „ Радвам се, че откриваме експозицията в наличието на възпитаници, тъй като би трябвало да възпитаваме младежите да почитат националните будители и да се гордеят с делото им. Чрез събития като тази галерия те се срещат и с създателите на Варна”, уточни още кметът на Владиславово.

Заедно с Живко Дончев и с Марица Гърдева той подари на учебните заведения в региона портретите на Паисий Хилендарски, Патриарх Евтимий, Софроний Врачански и Св. Иван Рилски, а истински произведения на създателя могат да бъдат прегледани в галерията на читалището до 3 ноември.

Навръх Деня на националните будители НЧ „ П. Р. Славейков 1928” ще означи и 40 години от основаването на детски танцов отбор „ Китка цвете”. Концертът, с който ще бъде празнуван двойният празник, ще събере на сцената над 200 деца.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР