Портрет на Христо Ботев, рисуван през 1935 година от неустановен

...
Портрет на Христо Ботев, рисуван през 1935 година от неустановен
Коментари Харесай

Портрет на Христо Ботев от неизвестен художник откриха в Букурещ

Портрет на Христо Ботев, рисуван през 1935 година от непостоянен досега художник, откри в Букурещ журналистът Жанета Йорданова. Творбата е от дребното оживели след събарянето на Българското главно педагогическо учебно заведение в румънската столица.

Ботев е нарисуван с маслени бои върху платно от зебло. За първи път журналистът Жанета Йорданова вижда портрета на остаряла фотография от учебно празненство, оповестена в юбилейния вестник „ Български светилници “, само че в никакъв случай не е вярвала, че скъпата творба е оживяла до наши дни. Открива я в дома на 90-годишния Георги Ронков в Букурещ. Той е последният собственик на унищоженото българско учебно заведение в Румъния.

" Портретът, той го е разкрил в мрачно, странично помещение дружно с дървени боклуци, шпертплатови плоскости, мебели изпочупени. Самият портрет е бил с изтръгнати рамки и той го е прибрал тогава, с цел да не отиде като боклук. Почиства, увива го усърдно и го поставя в мазето си, само че един ден разрушават мазите и портретът на Ботев е измежду откраднатите предмети ", споделя Жанета Йорданова – публицист.

Историята не свършва до тук. Хората от блока подозират собствен комшия за кражбата, а Георги Ронков допускал, че той надали ще разпознае нашият Ботев.

" И сякаш, че не знае кой е крадецът, загатнал пред него, че това е един портрет, картина на един огромен светец и който го вземе ще го застигне злощастие ", споделя още Жанета Йорданова.

Само след ден портретът на Христо Ботев бил върнат на мястото му. За възкръсналата творба се знае доста малко, най-малко към този момент. В левия ъгъл художникът е написал семейството си на латиница.

" Н. Александров - не е от известните художници, творили през първата половина на 20 век. Въпрос на изясняване е кой е създателят на този скъп портрет, обвързван с историята на една наша съборена реликва ", добавя Жанета Йорданова.

След реституция портретът на Ботев ще бъде дарен на българската общественост в Румъния. А през днешния ден на тогавашната улица " Кълърашилор ", където се е извисявала българската черква и учебното заведение, в което Ботев е преподавал през 1873 година, е издигната... бензиностанция. И въпреки българската реликва в Букурещ да е изгубена окончателно, Жанета Йорданова написа историята ѝ в книга. В нея са оповестени незнайни до в този момент документи и ще бъде преведена на румънски език.

Репортер: Даниела Димитрова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР