Портрет на актрисата Мерилин Монро от поп иконата от 60-те

...
Портрет на актрисата Мерилин Монро от поп иконата от 60-те
Коментари Харесай

Портрет на Мерилин Монро ще стане най-скъпата картина от 20-ти век


Портрет на актрисата Мерилин Монро от поп иконата от 60-те години на предишния век Анди Уорхол ще бъде пуснат на търг през май с начална цена от 200 милиона $, оповестява „ Ройтерс “.

Произведението " Shot Sage Blue Marilyn " " се чака да бъде най-скъпата картина от 20-ти век, продавана в миналото на търг ", сподели Алекс Ротър, ръководител на аукционната къща „ Кристис “.

Картината с лицето на актрисата от 1964 година, отпечатано с блестящо жълта коса, розово лице и светлосини сенки за очи, е една от петте картини, направени от Уорхол на Монро. Уорхол употребява техника за ситопечат, основан на фотографии, върху тези картини, която в никакъв случай повече не употребява.

Прочутият портрет на Мерилин Монро принадлежи на фондацията на Томас и Дорис Аман от Цюрих, Швейцария, която ще подари приходите от продажбата за " възстановяване на живота на децата по света посредством здравни и просветителни стратегии ".

„ Продажбата на тази единствена картина ще съставлява най-доходния филантропски търг от сбирката на Пеги и Дейвид Рокфелер през 2018 година “, сподели американският ръководител на „ Кристис “ Марк Портър.

От аукционната къща оповестяват, че най-високата цена, платена за картина на Уорхол, е била за картината " Сребърна автомобилна злополука (Двойно бедствие) ", която е продадена за 105 милиона $ през 2013 година

Най-скъпата картина, продавана в миналото, е „ Спасителят на света “ на Леонардо да Винчи, която също беше продадена в същата аукцинна къща. През 2017 година Бадр Бин Абдула Ал Сауд закупи творбата, рисувано през 1500-те, за невероятните 475,4 милиона $, съгласно „ Уолстрийт Джърнал “.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР