Порталът за обществени консултации към Министерски съвет (МС) е публикувал

...
Порталът за обществени консултации към Министерски съвет (МС) е публикувал
Коментари Харесай

Служебното правителство анулира решения на кабинета Петков

Порталът за публични съвещания към Министерски съвет (МС) е разгласил план на Постановление на Министерски съвет, с който се анулира Постановление номер 197 на Министерски съвет от 2022 година за основаване на Институт за стратегически разбори и прогнози, събщава Стандарт.

Предложения и мнения по плана могат да се вършат до 22 август. Докладът с предлагането за анулация на постановлението е подписан от вицепремиера Атанас Пеканов, министъра на финансите Росица Велкова-Желева и министъра на правораздаването Крум Зарков.

Със основаването на Института за стратегически разбори и прогнози се плануват съществени структурни, кадрови и функционални промени както в Министерството на финансите, по този начин и в други административни структури във и отвън системата на министерството. Постановлението е планувано да влезе в действие от 1 септември 2022 година

Същевременно президентът на Републиката назначи служебно държавно управление, в което министърът на финансите не съвместява функционалностите на заместител министър-председател по ръководство на европейските средства. Това събитие постанова запазването на мястото на дирекция " Централно координационно звено " в структурата на администрацията на Министерския съвет за застраховане на надлежното и дейно подкрепяне на вицепремиера при осъществяването на нормативно избраните му пълномощия, написа в отчета.

В допълнение, измежду главните функционалности на дирекция " Централно координационно звено " са координирането на органите в границите на системата за ръководство, надзор и одит на средствата от Европейски Съюз, както и правенето на методически инструкции, чийто получател са тези органи. Същевременно, част от тези органи са разположени в границите на Министерството на финансите или на второстепенни разпоредители с бюджет по бюджета на Министерството на финансите, което би затруднило реализирането на съгласуваност във връзка с тях от дирекция, разположена в същата администрация.

В тази връзка, с оглед дейно реализиране на посочените функционалности на дирекцията и поради наредбата на член 40, алинея 2 от Закона за администрацията, според която при осъществяване на своите функционалности администрацията на Министерския съвет реализира съгласуваност на активността на централната и териториалната администрация на изпълнителната власт, е обосновано дирекция " Централно координационно звено " да остане в администрацията на Министерския съвет.

На този стадий, в това число поради направените бележки и възражения при публичното разискване на предлагането за основаване на Институт за стратегически разбори и прогнози, които допускат спомагателни разбори за целенасоченост, не се постанова обособяването на функционалности по осъществяването на стратегически микро- и макроикономически разбори по разнообразни тематични посоки в обособена административна конструкция, показват вносителите на предлагането.

Една от най-важните задания на служебното държавно управление е обезпечаването на условия по отношение на организацията и произвеждането на транспарантни, почтени и демократични избори за народни представители в 48-ото Народно заседание. Отпадането на физическия надзор при отпечатването на скъпите бумаги може съществено да затрудни осъществяването на уговорките на Министерството на финансите по отношение на контрола при отпечатването на бюлетини според член 209, алинея 1 от Изборния кодекс, както и контролните функционалности във връзка със отбраната на фиска, пишат още министрите.

Необходими са незабавни дейности за съответно застраховане на функционалностите на Министерството на финансите по отношение на член 209, алинея 1 от Изборния кодекс посредством опазване на физическия надзор при отпечатването на бюлетините за изборите за народни представители, които ще се проведат на 2 октомври 2022 година, като една от нужните предпоставки по отношение на организацията и произвеждането на транспарантни, почтени и демократични избори, показват министрите в своето предложение.

По предлагането за прекосяване към Министерството на правораздаването на дейностите, свързани със отбраната на българската страна по интернационалните арбитражни каузи и реализиране на процесуалното посланичество на страната пред непознати юрисдикции, в това число интернационалните арбитражни производства, в границите на публичните съвещания са получени голям брой аргументирани мнения срещу измененията и въпросът остава противоречив, написа в отчета.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР