Porsche 911 Targa 4 GTS от 2022 г. представлява нещо

...
Porsche 911 Targa 4 GTS от 2022 г. представлява нещо
Коментари Харесай

Тествахме Porsche 911 Targa 4 GTS - една кола без аналог у нас

Porsche 911 Targa 4 GTS от 2022 година съставлява нещо като албум с най-хубавите шлагери за всички времена. В тази кола немските инженери са съумели да съберат всички най-хубави функционалности, налични за генерацията 992 на 911, естествено като се изключи атмосферния мотор на GT3. А от всички последни 911-ки, точно модификацията GTS е изборът за суперкар, който може да се кара всекидневно. В това се убедихме от проведения от вносителя на Porsche у нас, тест на модела. Ето и усещанията ни.
`Тествахме

За новия GTS, трилитровият боксер битурбо мотор на 911 създава 473 конски сили при 6 500 об/мин, което е с 30 коня повече от мощността на Carrera S и невероятните 94 к.с. повече по отношение на базовата Carrera. За същинските почитатели би трябвало да отбележим, че GTS е единствено с 29 к.с. по-маломощен суперавтомобил от GT3, което в случай че не сте на писта, мъчно може да се усети. Освен това в устрема си да създадат GT3 по-добър от всеки път, инженерите би трябвало да пожертват част от " ежедневния комфорт " на автомобила.

Това значи тежко ръководство, гръмък салон и мотор с много неделикатен разход на гориво. Естествено всичко това се прави с цел да се реализира най-голяма продуктивност. Тези неща доставят несравнимо вътрешно преживяване, само че също по този начин вършат GT3 сложен за всекидневно шофиране. И в случай че хардкор почитателите на модела ще отхвърлят тези доводи, то за всички останали има 911 Carrera 4 GTS.
`Тествахме

Ако би трябвало да отправим рецензия към турбо мотора, то е, че той не обезпечава толкоз вълнуващ саундтрак като атмосферен 911. Двигателят обаче също звучи потресаващо, изключително когато вкарвахме колата във високите оборотни режими. Targa GTS 2022 се предлага или с осемстепенна PDK трансмисия (която остава най-хубавата с двоен съединител ) или със седемстепенна ръчна. Нашият тестови автомобил беше оборудван с PDK кутията, която ще очарова и най-големите съперници на " автоматици ". Трансмисията се характеризира с прецизни, и даже внезапни превключвания, както и с осма предавка, която е в действителност потребна за понижаване на икономията на гориво на автомагистралата.

`Тествахме

Както при всички останали модели Targa, GTS се предлага извънредно със задвижване на всички колела и това е още един щрих в общата картина GTS да има толкоз доста мощ и положително ръководство. Едва ли ще усетите спомагателното тегло на предния край, а количеството сцепление, предлагано от дейната AWD система с векторно систематизиране на въртящия миг е просто зашеметяващо.
`Тествахме

Сцеплението става още по-уникално и поради " лепкавите " гуми Pirelli P Zero, които са общоприети за GTS, инсталирани на 20-цолови предни и 21-цолови задни колела, заимствани от 911 Turbo. Спирачките са съвсем постоянно мощна линия за 911 и тези на GTS не са изключение. Те оферират огромна резистентност и доста по-добро чувство и лекост на модулация по отношение на въглеродно-керамичните супорти. Те също по този начин са включени в цената, а не са алтернатива, струваща 9000 евро, каквито са въглеродните, а в това време за цивилната пътна мрежа правят повече от страхотна работа.
`Тествахме

GTS версията разполага с 10 милиметра по-нисък клиренс спрямо Carrera и заради тази причина би трябвало да се внимава по нашите недотам гладки пътища. Системата за интензивно ръководство на окачването на Porsche работи ослепително, както постоянно, предлагайки великолепен надзор, без да желае огромни жертви от комфорта. Всички контактни точки на лидера - педали, комутатор, волан - се усещат съвършено пресметнати и сложени за оптимален комфорт и убеденост при шофиране на скорост. Кормилното ръководство на GTS е остро като скалпел и е чудесно уравновесено, а за електронно подпомаганото ръководство предлаганото равнище на противоположна връзка е похвално.
`Тествахме

Има причина 911 да заема своето място в пантеона като съвършения състезателен автомобил, а най-новото потомство GTS единствено в допълнение акцентира това. Той е безмилостно бърз, когато го " настъпите ", предлагайки видимо безкрайно сцепление и кара даже елементарните водачи да се усещат, като рали водачи по пътищата. Но не е единствено това, което прави 911 страховит супер автомобил. Това, което го прави легенда, е неговата приложимост, деловитост и качество. Тази кола може всичко и го прави в действителност, доста добре.
`Тествахме

Тази деловитост и приложимост произтичат значително от отличния интериорен дизайн, който 911 постоянно са предложили. Targa GTS е необятен по метод, по който други спортни коли не са - това е една от най-удобните спортни коли за нас. Материалите, които Porsche избира за тапицерията на GTS, също са феноменални. Нашето тестово транспортно средство беше с извънредно луксозен напълно черен кожен салон, в който всеки подробност е изкусен до съвършенство.

Всичко е съвършено съединено, без скърцане, дрънчене или неуместни шевове. 911 се усеща като продукт с необикновено високо качество, мнение, което е подкрепено от многочислените му първи места в изследванията на притежателите на J.D. Power за качество и задоволство. Интериорната техника за версията 2022 на 911 също е превъзходна. 10.3-инчовият екран на Porsche Communication Management системата е красиво интегриран в таблото и е радушен, подсъзнателен за потребление и включва както Apple CarPlay, по този начин и най-сетне - интеграция с Android Auto.
`Тествахме

Подобно на множеството немски първокласни марки, Porsche е напълно за а ла карт варианти. Това значи, че ще плащате за всичко, което желаете, само че най-важното е, че няма да плащате за неща, които не желаете. Имайки това поради, описът с варианти на нашия тестов автомобил е изненадващо къс. Няма карбонови спортни седалки със мощно изразена странична поддръжка и петточкови колани. Вместо това във въпросното Porsche са изхарчени пари за неща като система за покачване на предната ос и Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC), които усъвършенстват преживяването при шофиране и вършат GTS още по-пригоден за всекидневно каране автомобил.
`Тествахме

Говорейки за така наречен поникар, това е, колата на Porsche, която би трябвало да имате, в случай че желаете да сте в играта. 2022 Porsche 911 Targa 4 GTS обаче не е по никакъв начин на ниска цена автомобил. цената му започва от 332 000 лв. с Данък добавена стойност, а когато започнете да добавяте екстри, тази цена се покачва бързо. Можете ли да получите по-бързи и по-мощни коли за доста по-малко пари? Абсолютно ДА, само че с тези транспортни средства вие се отказвате от практичността и преживяването при шофиране - тъкмо това, което прави 911 толкоз специфичен.
`Тествахме

Това е автомобил, с който можете да ходите всекидневно на работа, а в това време, в случай че имате по-дълъг десен крайник, тази кола ще ви достави изключителна динамичност. Но най-важното е, че тази мощност е следена. Управлението на автомобила е неповторимо, крен в завоите съвсем липсва и колата седи като залепена за пътя. Най-добре това се усеща по планински път със завои. Такава " езда " е същинско наслаждение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР