Порошенко и Саакашвили по времето, когато още бяха приятели Обискът

...
Порошенко и Саакашвили по времето, когато още бяха приятели Обискът
Коментари Харесай

Случаят Саакашвили - началото на края за Порошенко


Порошенко и Саакашвили по времето, когато още бяха другари

Обискът в жилището му, показното залавяне от специфични сили и обвиняванията от страна на украинската прокуратура против Михаил Саакашвили породиха повече въпроси, в сравнение с отговори. От една страна, някогашният президент на Грузия е упрекнат, че е съдействал на проведени незаконни групировки в Украйна с пари на избягалия в Русия олигарх Сергий Курченко. От друга, виновността му занапред следва да бъде потвърдена. Мъчейки се да обезвреждат Саакашвили още в този момент, президентът Порошенко и екипът му утежняват най-много личното си състояние.

Защо му е на олигарха Курченко гражданска война в Украйна?

Генералната прокуратура на Украйна (ГПУ) твърди, че протестните акции на Саакашвили са били финансирани от Сергий Курченко, един от най-близките съратници на Виктор Янукович. " Младоолигархът ", както го назовават в страната му, сега се намира в Русия.

Той бил изпратил на някогашния грузински водач посредством най-доверения му доближен към 500 000 щатски $. ГПУ поддържа обвиняванията със записи от телефонни диалози, чиято достоверност прочее следствието би трябвало да аргументира в съда.

Възможно ли е Михаил Саакашвили да вземе пари от Сергий Курченко? Естествено няма по какъв начин да го изключим. Михо не е олигарх и от година и половина публично е без работа. А за образуване на митинги трябват средства. Не бива да изключваме също, че в блян да резервира бизнес въздействието си в Украйна Курченко може би е дал на Саакашвили пари за гражданска война.

Нямаше ли обаче да е по-лесно за " младоолигарха " да си " реши " всички проблеми посредством сегашната власт? Така постъпиха преди време някогашните съратници на Янукович, останали в Украйна - Ринат Ахметов, Борис Колесников, Сергий Льовочкин, Юрий Бойко.

И ето основния въпрос в цялата тая история: за какво му е притрябвало на Курченко да залага на Саакашвили? Последният, даже да стане гражданска война, не би могъл да получи нито място в Радата, нито креслото на украинския президент. Какви гаранции би дал политикът на олигарха дезертьор? Никакви.

Единственото читаво пояснение гласи, че Русия е желала посредством Серхий Курченко да провежда митинги в Украйна. Ако е по този начин, обрисува се една допустима логичност в дейностите му. Но отново дублирам: тази версия ще е постоянна, единствено в случай че в съда се потвърди, че аудиозаписите, огласени от Генералната прокуратура, са достоверни.

Саакашвили за Порошенко е като Тимошенко за Янукович

През 2010 година, незабавно след успеха на Янукович в президентските избори, един от най-близките хора на предходния държавен водач Юшченко го посъветва да не закача победената си съперничка Юлия Тимошенко. Защото щял да си изпати доста зле. Новоизбраният кимна с глава - и подреди всичко, както си знае: Юля се озова в следствения изолатор, след това и в лагер.

Порошенко май си е наумил да повтори същата неточност. Той предложения Саакашвили в Украйна, само че по-късно се скара с него. През лятото лиши и украинското поданство на Михо, с което към този момент престъпи чертата. Всяка последваща стъпка на украинския президент единствено тласка нещата в задънена улица.

Борбата на украинската власт с Михаил Саакашвили надали ще завърши със затвор или депортиране за някогашния грузински президент. Благодарение на днешните ръководещи в Украйна Михо се оформи като опозиционен политик и се трансформира от конвенционален " нуклеарен реактор " в условно " нуклеарно оръжие ". Обкръжението на Порошенко се надяваше Саакашвили да стане " витрина на промените ", осъществени от Петро Олексийович. Витрината обаче сподели друго - и лъсна една късогледа, корумпирана и алчна власт.

Саакашвили може да стане " гробокопач " за президентското ръководство на Порошенко. Бившият грузински водач знае като никой различен по какъв начин работи държавната машина на Украйна. Нещо повече, обвиняванията на ГПУ го карат да мине към дейни дейности. Не единствено митинги, само че и битка против Порошенко на интернационалната сцена. На първо място в Съединени американски щати, които наблюдават с неразбиране сегашните събития в Украйна към Националното антикорупционно бюро (публичен скандал поради спор сред силовите структури, б. пр.). С една дума, " нуклеарното оръжие " е задействано. Не се знае обаче какви може да са последствията.

Ще има ли трети Майдан в Украйна?

След като Службата за сигурност на Украйна (ССУ) задържа Саакашвили и негови симпатизанти го освободиха със мощ, Михаил Николозович прикани генералния прокурор Юрий Луценко и шефа на ССУ Васил Грицак да подадат оставка, като заплаши управляващите с нов Майдан.

Украинците обаче надали ще наизлязат всеобщо из улиците в поддръжка на Саакашвили. Майданът в Украйна не се събира, с цел да отбрани едни или други политици. Той се събира, щом хората усетят свободата си лимитирана и изгубят доверие към властта - корумпирана, дребнава, затънала в подялба на държавни пари под масата.

Повела битка против Саакашвили, през днешния ден украинската власт си играе с огъня. След като съобщи, че политикът е бил финансиран от Сергий Курченко, Генералната прокуратура ще би трябвало да потвърди виновността на Михо. От това дали ще сполучи, зависят освен политическите вероятности на грузинския експрезидент, само че и политическото бъдеще на Петро Порошенко.

* * *

Коментарът отразява персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с мнението на съветската редакция и на " Дойче веле " като цяло (бел. на медията).

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР