Циклонът уби най-малко 21 в Южна Бразилия, официални лица

...
Пороен дъжд и ветрове, причинени от извънтропичен циклон, причиниха смъртта
Коментари Харесай

Пороен дъжд и ветрове, причинени от извънтропичен циклон, причиниха смъртта на най-малко 21 души в Южна Бразилия, съобщиха официални лица във вторник, предупреждавайки, че може да предстоят нови наводнения.

Последното в поредица от метеорологични бедствия, ударили Бразилия, то е най-смъртоносното в щата Рио Гранде до Сул, каза губернаторът Едуардо Леите на пресконференция.

„Бяхме дълбоко натъжени да получим новината, че докато водата се отдръпва... още 15 тела бяха открити в град Мукум, с което броят на жертвите достигна 21“, каза той.

Повече от 3700 души също бяха принудени да напуснат домовете си от бурите, които започнаха в понеделник, изсипвайки градушка и повече от 300 милиметра (почти 12 инча) дъжд върху щата за по-малко от 24 часа и предизвиквайки наводнения и свлачища, казаха служители.

В Мукум, малък град с 5000 души, стотици трябваше да бъдат спасени от покривите им, тъй като река Такуари наводни повече от 85 процента от града, според местния новинарски сайт GZH.

„Все още има хора в неизвестност. Броят на загиналите може да се увеличи“, каза кметът Матеус Троян пред Radio Gaucha.

„Град Мукум, какъвто го познавахме, вече не съществува.“

Спасителите използваха хеликоптери, за да достигнат до изолирани райони, откъснати от наводнения.

Президентът Луис Инасио Лула да Силва изпрати съобщение за солидарност със засегнатите, като каза федералното правителство е „готово да помогне“.

Отнесени

Жертвите включват мъж, убит от токов удар в град Пасо Фундо и двойка, чиято кола е била отнесена от река като те се опитаха да пресекат мост в град Ибираярас.

Бурите удариха повече от 60 града, като засегнаха повече от 50 000 души, съобщиха властите.

Съседният щат Санта Катарина също регистрира един смъртен случай, според новинарски сайт G1.

С прогнозата за повече дъжд от четвъртък, властите предупреждават, че са възможни още наводнения.

Това е последното в поредица от смъртоносни метеорологични явления, ударили Бразилия, които според експертите вероятно ще се влошат от изменението на климата .

Неконтролираната урбанизация и нередовните жилища, построени по хълмове, също правят подобни бедствия по-смъртоносни, казват служители.

Приблизително 9,5 милиона от 203-те милиона души в Бразилия живеят в райони с висок риск от наводнения или свлачища.

През юни , друг циклон остави 13 жертви в Рио Гранде до Сул и принуди хиляди хора да напуснат домовете си.

А през февруари 65 души загинаха при свлачища, причинени от рекордни наводнения в югоизточния курортен град Сао Себастиао, на брега на Сао щат Пауло.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР