Порнографията вече е на един клик разстояние и става все

...
Порнографията вече е на един клик разстояние и става все
Коментари Харесай

За отрицателното влияние на порното

Порнографията към този момент е на един клик разстояние и става все по-впечатляваща. Но трансформира ли тя държанието, връзките и апетитите на хората?

Малко неща са универсални. Макар хората по света да приказват разнообразни езици, ядат разнообразни храни и имат разнообразни страсти, милиони гледат порно. И макар че е толкоз необятно публикувана, порнографията се слави с неприятно име, а точно, че е източник на безнравственост за обществото. Полицията в Юта даже я дефинира като опасност за публичното здраве, написа trafficnews.bg.

Порното се развива през последните десетилетия, заради съществуването на интернет и по-добрите уеб връзки. Освен това става все по-завладяващо от всеки път. Да се потопим във виртуалната действителност. По-рано тази година откриватели от университета в Нюкасъл във Англия показаха, че VR трансформира фокуса на порнографията от обособен наблюдаващ в основен воин. Те предизвестяват, че това може да размие границата сред действителността и фантазията, може би даже да навреди на взаимоотношенията и да насърчи нездравословното държание.

Но какво в действителност сочат доказателствата за това по какъв начин и дали порното въздейства на хората? Могат ли изследванията да дадат някакви отговори? Истината е, че за откривателите, това е доста сложен въпрос. Естеството на порното диктува разчитането на хората, които рапортуват и самоотчитат своите порно привички или да ги показват в лабораторни условия, което е неестествено. (И без подозрение, също малко неловко.)

Въпреки това има все по-голям брой литература, която може да даде подсказки.

Сексуално принуждение

Фундаменталният въпрос, обвързван с порнографията, който изниква всякога, когато се стигне до някакъв тип принуждение в тематиката е: Дали води до поощряване, нормализиране или даже да предизвикателство на актове на полово принуждение и изнасилвания. Тази опция е изследвана от десетилетия.

През 70-те години да вземем за пример Берл Кучински, професор по криминология в университета в Копенхаген, мери половите закононарушения в Дания, Швеция и Германия, защото те легализират порнографията в края на 60-те и началото на 70-те години. Той не откри връзка сред повишаването на престъпността и декриминализацията - и в действителност някои типове полови закононарушения са паднали през този интервал, в това число изнасилванията и издевателството над деца.

През 1995 мета-анализи от 24 проучвани, включващи повече от 4 000 участници, мерят междинната взаимозависимост сред потреблението на порно и вярванията, които хората поддържат по отношение на изнасилването и половото принуждение. Те слагат въпроса, до какъв брой поддържат изказванието, че „ жена, която на първата среща отива в дома на мъж, допуска, че желае секс.”

Тези, които гледат порно одобряват повече легенди, свързани с изнасилването, спрямо контролната група, само че единствено в следените пробни изследвания. Неексперименталните изследвания, които разчитат на участниците да рапортуват информация, не демонстрират корелация. Така че, констатациите са ненапълно неубедителни.

- Какво значи „ нормален” полов живот?

- Кои са аргументите хората да вършат по-малко секс?

- Какво ни управлява из дебрите на половото и половото разграничение?

През последните години са отправени доста обвинявания, че порното става все по- нападателно. А през 2010 разбори на повече от 300 подиуми откриха, че 88% от тях съдържат физическо принуждение. Повечето от изпълнителите са мъже, а техният таргет – дами или по-скоро тяхната откровена реакция (удоволствие или неналичието на такава) към по-брутални дейности.

В едно ревю на повече от 80 изследвания се твърди: „ Време е да отхвърлим хипотезата, че порнографията способства за повишение на половото принуждение “.

Други настояват, че порнографията може и да има резултата на алкохола и да подтиква такова държание при изначално склонни на експанзия хора, само че никога не я поражда.

Ум и тяло

Гледането на порно може да смали част от мозъка, която дава отговор за удоволствието, съгласно изследвания от 2014г. Установено е, че стриатумът, частта, която построява системата за заплащане, е по-малка при тези, които са гледали доста порнография - което значи, че може да им е нужен повече графичен материал, с цел да се възбудят. Но откривателите не могат да създадат умозаключение дали това е в резултат на порнографията.

Връзките

Седемнайсет годишно момиче споделя, че приятелят ѝ желае тя да се облича и работи като порно звезда по време на секс. Просто порното е извънредно налично и не е рядко срещано да се видят момчета по какъв начин го гледат в класната стая или в рейса.

Това е част от проучване в обединеното кралство по отношение на половия тормоз и половото принуждение в учебните заведения. Констатациите са спорни.

Някои учени настояват, че гледането на порно кара мъжете да губят интерес към партньорките си.

Но тези изказвания бяха опровергани след извършени опити, употребявайки 150 хетеросексуални дами и 400 хетеросексуални мъже.

Противно на това изследване, в друго такова се откри, че гледането на порно е предиктор на бракоразвод. Изследователи настояват, че риска се удвоява. При тези, които споделят, че гледат порно 2-3 пъти месечно има най-голяма възможност да се разделят. Проучването обаче не дава еднопосочен отговор дали това е причина за развода или признак на към този момент разпадаща се връзка.

И въпреки всичко, изследването откри, че тези, които гледат порно постоянно са по-малко застрашени от бракоразвод от тези, които в никакъв случай не са гледали.

Това се дължи на обстоятелството, че дамите са по-склонни да гледат порно с сътрудниците си. Докато мъжете избират да го вършат единствено, тъй като избират по-груб и принудителен секс. Но пък тези, който са гледали порно с сътрудниците си са по-отдадени и полово задоволени в връзките си, спрямо тези, който гледат сами.

Пристрастяване

От множеството отрицателни резултати, за които се твърди, че порното е повода, пристрастяването е преди всичко. Едно изследване на университета Кеймбридж оприличава тази взаимозависимост с наркотичната, тъй като влияят на мозъка по сходен метод. Провежда се проучване с хетеросексуални мъже, половината от които с компулсивно полово държание (КСП), а другата половина без. Те са помолени да правят оценка полови и несексуални видео клипове, до момента в който се подлагат на АМР (ядреномагнитен резонанс). КСП постоянно е наричано полова взаимозависимост, включваща обсебеност от полови мисли, пориви или държания, които могат да причинят на човек стрес и да повлияят отрицателно на работата, взаимоотношенията и други области от живота му.

Оказа се, че три области в мозъка, за които е открито, че са по-активни при тези с КСП, действат, както при наркомани, когато им бъдат показани наркотични стимуланти. Но учените не дават твърдо мнение, тъй като, макар че се следи същата мозъчна интензивност като при наркоманите, това не значи безусловно, че порното е взаимозависимост.

Националната здравна работа на Обединеното кралство съпоставя пристрастяването към секс с пристрастяването към опиати - и декларира, че разстройството може да включва съществуването на порно табиет, който на моменти да е отвън надзор. Но макар че порнографията може да бъде съставен елемент в пристрастяването към секса, че може да аргументи пристрастяване, към момента не е потвърдено.

Сексуално държание

Порното прави хората по-разкрепостени и ги кара да се усещат по-комфортно, когато става въпрос за секс. Но…

Хомосексуални мъже, които гледат порно филми, в които не се употребяват защитни средства са по-малко склонни да ги употребяват самите те. Това е открито при наблюдаване на 265 мъже. Ако гледаха порно, в което се употребяват презервативи, евентуално те самите щяха да ги употребяват.

Презервативите не са изключително известни в порно промишлеността, където актьорите постоянно се ревизират за ИПП. Миналата година Калифорния отхвърли предлагането, порно актьорите да носят презерватив във всичките си секс подиуми, макар, че е належащо да се понижи разпространяването на ИПП сред артисти. Критиците считат, че това би унищожило порно промишлеността.

Порното също е обвързвано със полова порочност. Някои доказателства сочат, че гледането на порно е обвързвано със седемкратно увеличение на вероятността от инцидентен секс. Но се открива, че казусът е подобен единствено за хора, които са нещастни.

Анализи на данни демонстрира, че тези, които гледат повече порно, имат повече полови сътрудници и повече афери и са по-склонни да заплащат за секс. Подобно на доста други изследвания по този въпрос, обаче не е ясно дали порно предизвиква тези държания или е търсенето, подбудено от съществуващи към този момент фактори.

ОТНОШЕНИЕТО КЪМ ЖЕНИТЕ

Порното е упреквано за поддържане на сексистки настройки и основаване на нереалистични полови упования. Изследванията дадоха спорни резултати, само че едно от тях се задълбочи. Изследователи от Университета в Копенхаген и Калифорнийския университет в Лос Анджелис, попитаха 200 души за потреблението им на порнография и оцениха личността им на база „ Големите 5”, което демонстрира какъв брой алтруистичен, потребен, лековерен и разговорлив е човек.

Изводи???

Гледането на порно е обвързвано с голям брой проблеми, обособения субект и обществото. За всяко проучване, което твърди това, обаче има друго, което го опровергава. Често доказателствата са спорни, а методите на проучване много лимитирани.

Дали в бъдеще, все по-интригуващото порно може да докара със себе си повече опасности? Рано е да се каже.

Въпросът за повода и следствието постоянно поражда, когато стане въпрос за проучване на порнографията. Привлича ли повече хора, склонни към полово принуждение, нещастни във връзките си, с по-малък център на удоволствието в мозъка и полово подвластни? Или предизвиква тези неща? Това е сложна област за проучване, само че до момента в който отговорите не са по-категорични, доказателствата до момента сочат, че вероятността порното да има негативен резултат зависи доста от индивида, който го употребява.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР