Поредното звездно интервю, което Христо Стоичков подари на българските зрители

...
Поредното звездно интервю, което Христо Стоичков подари на българските зрители
Коментари Харесай

Маркос Сена: Неслучайно Португалия спечели европейската титла

Поредното звездно изявление, което Христо Стоичков подари на българските фенове посредством предаването „ Код Спорт “ по ТВ+ , е с Маркос Сена. Той е роден в Сао Пауло, само че вместо за „ селесао “, избра да играе за испанския народен отбор. С „ Ла хала “ съумя да покори Стария континент, триумфирайки на Евро 2008. Прекара повече от десетилетие в Ла Лига с екипа на Виляреал, а за край на кариерата си избра американския Ню Йорк Космос. Ще бъде запомнен и като експерт в осъществяването на дузпите.

- Марко Сена, европейски първенец с Испания. Как си?

- Благодаря, добре съм. А вие?

- Удоволствие е да се забележим още веднъж. Прекрасно е тук в Колумбия, където сме ти на посетители. Идвам за първи път и ми харесва доста. Хората ни посрещнаха в действителност превъзходно. Надявам се някой ден да мога да се върна още веднъж. Да поговорим за общата ни пристрастеност - за футбола. Какво ти харесва в този тим на Испания сега? Той друг ли е след спечелването на първата европейска купа през 2008 година? Тогава ти беше част от „ Ла Фурия Роха “…

- От тима сега ми харесва най-вече поколението от неповторими футболисти и линията на развиване, която всички те следват. Съставът е доста стабилен и пази почерка си. Много огромни мачове изиграха дружно и то против в действителност сложни противници. Най-важното е, че всички те имат убеденост в личните си сили и това се предава посредством играта им на терена. Не мога да не загатна, че когато тимът завоюва европейската купа и международното състезание в ЮАР изглеждаше по-добре, само че Испания постоянно е разполагала с класни футболисти. За страдание, някои обстановки отвън най-популярния спорт им попречиха да се показват по този начин, както всички чакаха в Русия. Лопетеги бе заложил на първокласен състав, само че отстраняването му от тима бе една от аргументите отборът да напусне рано битката за международната купа предходната година.

- Какво е мнението ти за Португалия. До какъв брой тимът е подвластен от състезател като Кристиано Роналдо?

- Мисля, че всички почитат португалския футбол, тъй като той се е потвърдил през годините. Те имат в редиците си един от най-хубавите нападатели в историята на международния футбол. Разбира се, че Кристиано е барометърът на този състав. За мен е същинско наслаждение да го следя, само че би трябвало да ви призная, че с изключение на Роналдо, Португалия има и други положителни футболисти. Неслучайно те завоюваха европейската купа във Франция, като мегазвездата им не игра на финала против домакините. Да, Кристиано е извънреден футболист, само че има и поддръжката на добър тим!

- Марко, в Европа сега има три мощни тима - Испания, Германия и Франция. Това са трите велики футболни сили, които имат в действителност огромни и надарени играчи. Какво ще кажеш за съставите на Франция и Германия?

- Германия от доста години потвърждава, че е любимец и постоянно стига напред на огромните шампионати. Те са или на полуфинал, или на край. Франция изживя своя златен футболен интервал, също като нас. Това за тях беше 1998 - 2000 година. Но, вижте какво се случи през 2018-та - ликуваха с купата на шампионата в Русия. Какво повече може да кажем за тима на Дидие Дешан. Прекрасно уравновесен състав с играчи като Мбапе, Гризман, Погба. За мен тяхното показване в Русия не бе изненада. Просто чаках повече от Бразилия, Аржентина, Испания. Не може да не сме удовлетворени от срещите на шампионата на планетата предходната година. Видяхме и някои изненади, които вършат футбола велика игра. Френският отбор съчета в играта си прагматизма с фантазията. Това бе основното за техния триумф.

- Бразилия, Аржентина, Колумбия, Уругвай и Перу. Това са петте национални тимове, които са флагманите на футбола в Южна Америка. Какъв е твоят разбор за тези сформира?

- На доктрина те са едни от водещите страни в международния футбол, като изключим ненапълно Колумбия и Перу. Тези два тима постоянно са отвън сметките за огромните шампионати, което е обикновено. Христо, когато те гледах да играеш на международното, към момента не разбирах доста нещата. Но тогава без да сте любимци през 1994 година, стигнахте до полуфинал. Така че обичайните любимци на шампионатите, както от Южна Америка, по този начин и от Европа, към този момент са единствено на доктрина. Освен това обаче би трябвало да се играе на 100 %, да се изследват противниците, тъй като постоянно някой от тях може да те изненада неприятно. Разликата съгласно мен идва от няколко фактора. На първо място това са играчите. Колкото повече качество има в тях, толкоз по-големи са възможностите ти да успееш на огромен конгрес. След това обаче идват и други значими неща, които са в действителност красивите елементи във футбола. Да се подготвиш за избран мач, да проучиш противника. Затова има случаи, в които се вижда ясно, че избран тим няма нужните качества за победа, само че тъй като се е подготвил на 100 % за противника си, му основава огромни главоболия. Мисля, че това е едно от красивите неща във футбола и това се вижда на финалите на международните шампионати.

- Играл си против доста мексиканци. Днес има доста техни звезди, които играят в Европа. Какво е мнението ти за този тим на Мексико? За тях постоянно и до последно има подозрения какво тъкмо ще съумеят да създадат на всяко международно състезание.

- Мексико има шанс, тъй като съвсем постоянно взе участие и носи нюанс. Имам доста топли усеща към този тим. Веднъж, тъй като са доста радостен и сърдечен народ и по-късно, тъй като проследявам футболните триумфи на играчите им. Те постоянно играят доста сърцато против Бразилия. Мачовете Мексико – Бразилия са постоянно оспорвани и забавни. Отборът им играе доста атрактивен футбол. Имат доста положителни и бързи състезатели. Обаче все не съумяват да създадат решаващата стъпка, която Испания направи. Вярвам от сърце, че един ден и те ще съумеят да създадат тази крачка – да завоюват международна купа. Никой не знае по кое време и по какъв начин, само че за мен сега те имат ослепително потомство футболисти, доста мощен и обединен тим. Може би това, което не доближава е убеденост в личните им сили. Ако имаха такава убеденост, несъмнено щяха да могат да играят като еднакъв с еднакъв с Германия и Бразилия. Има едно несъмнено нещо и то е, че на огромен конгрес всеки противник може да чака от тях единствено едно - борба до дъно.

- Какво мислиш за огромните звезди Лионел Меси и Кристиано Роналдо, Хамес Родригес, Фалкао, Неймар, Коутиньо?

- Иниеста също…

- Да, Иниеста, несъмнено. От всички тези огромни той изигра за тима си най-решаващата роля. Какво е мнението ти? Ти въпреки всичко си бил дружно с него в националния тим. Изиграли сте доста мачове дружно.

- Винаги когато един популярен състезател си потегля, всички крещят след него да не си отива. Така беше и с теб, Христо, когато реши да кажеш стоп, а мнозина желаеха да останеш още малко на терена. Точно такова бе и чувството ни, когато Иниеста сподели довиждане. Когато приказвам за него, настръхвам. Може би един ден ще излезе различен толкоз популярен състезател като него, само че ще би трябвало да мине доста време, с цел да може да стигне до неговата висота и качества. Може да мине ужасно доста време преди да се появи някой като него. Освен популярен футболист, той е и прелестен човек. Затова и всички го хвалят и обичат толкоз доста. Заради футболната му магия, поради добрината и поради човечността. Имал съм щастието да играя против него и по-късно да бъдем дружно в националния тим. Магия! Чиста магия! Само това мога да кажа. Както на терена, по този начин и отвън него. В Ла Лига беше същински занаятчия. Бих могъл да го разказвам и да приказвам доста, само че за жалост всеки във футбола стига досега, в който би трябвало да окачи бутонките. Краят на кариерата му не е пристигнал още, само че е близо. Колкото до Меси, той също е вълшебник, за Кристиано към този момент приказвах. Неймар, Коутиньо, Хамес и Фалкао са надалеч от двете мегазвезди. Може би най-близо до тях е Неймар.

- Маркос, доста благодаря, че се съгласи да бъдеш с нас и с телевизионния канал „ Унивижън “. Силна другарска прегръдка.

- Беше наслаждение за мен!
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР