Поредното , и то с 30% от януари, беше шок

...
Поредното , и то с 30% от януари, беше шок
Коментари Харесай

Промяна в броя на комисарите и още нещо - какво очаква енергийният регулатор

Поредното, и то с 30% от януари, беше потрес освен за бизнеса и потребителите, само че и за самия министър председател Кирил Петков, който. Такова бе тълкуването му и в края на годината, когато енергийният регулатор разгласи, че се разисква повишаване на тока за бита тъкмо в деня, в който новото държавно управление полагаше клетва.

Реакцията на премиера и върху покачването на енергийните цени подсказаха, че ще бъдат направени промени в регулатора като бъдат заменени освен хората с изминал мандат, само че и останалите членове и ще се променят разпоредбите му на работа. За последното имаше знак и в изявление на Кирил Петков, че регулаторът би трябвало да пази публичния интерес.

Проверка на " Дневник " сподели, че ръководещите още не са подготвени с цялостна идея, само че към този момент разискват промяна на повече от двамата комисари с изтекли мандати и по-големи промени, в това число и законодателни.

Промени в 12 и 5

В четвъртък (13 януари) в дневния ред на парламентарната комисия по енергетика имаше точка, в която се предвиждаше да се дефинират процедурите и разпоредбите за избор на членове на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Тя обаче бе отсрочена за идната седмица с аргумента, че в петък (14 януари) тематиката всъщност ще бъде разисквана от експертния енергиен съвет на обединението (управляващите сътвориха такива по образеца на групите, в които обсъждаха политики преди да сключат съглашение за управлението).

След него се разбра, че първичната концепция, най-малко на хората на " Продължаваме промяната ", към този момент единствено да се подменят хората с изтекли мандати, а след това да се мисли за промяна и подсилване на регулатора, няма да сработи. По информация на " Дневник " още в този момент ще се върви към промени в Закона за енергетиката. Договорено е да се създадат такива ремонти, които да разрешат промяна на по-голяма част от състава. Идеята към този момент е някои от комисарите да останат. А съответни имена за нов ръководител и нови членове не са били разисквани.

С изтекли мандати са ръководителят Иван Иванов, който през април ще направи 2 година стаж повече на поста и Евгения Харитонова (комисар с сектор " Енергетика " ). Засега не е конкретизирано какъв брой от членовете ще бъдат сменени, само че се планува за множеството от тях и със промените да се укрепи експертният капацитет на регулатора, изясни участник в експертния съвет.

В момента регулаторът на процедура е доминиран от предходните ръководещи и техните сътрудници. ГЕРБ, " Воля " и " Обединени патриоти " имат по 2 комисари, а Движение за права и свободи - един. Един има и Българска социалистическа партия, а ръководителят е някогашен народен представител от несъществуващия към този момент Реформаторски блок. Решенията се взимат с болшинство.

Комисарите са седем без ръководителя. Вариантите са или да се резервира актуалният им брой или да се понижи като няма извънредно решение. Идеята на обединенията в ръководещата коалиция е цялата процедура да завърши през февруари.

Обсъждано е също комисарите да имат нови ресори. Вероятно бъдещият ръководител ще бъде посочен от мандатоносителя - " Продължаваме промяната " (техен народен представител води енергийната комисия, а министърът на енергетиката е от квотата на " ИТН " )

Пълна или частична смяна на КЕВР - на стартовата линия

Председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски ( " Продължаваме промяната " ) не наподобява съществено надъхан по адрес на КЕВР най-малко за момента. Пред " Дневник " той изясни, че на първо време ще бъдат сменени двамата с изтекли мандати, само че диалогът с него бе извършен преди съвещанието на съдружния съвет в петък.

 Промяна в броя на комисарите и още нещо - какво чака енергийният регулатор
© Цветелина Белутова, Капитал

" По-нататък ще забележим какви са опциите по-аналитично да проработи този орган. Не че в този момент не работи аналитично ", споделя депутатът. От думите му се схваща, че на идващ стадий още веднъж ще се разиска въпросът, дискутиран и в предишното, дали регулаторът да не се раздели - на воден и енергиен, дали да има по-голям или по-малък състав и т. н. В рамките на диалога на няколко пъти той също загатна смяната в броя на комисарите без да се ангажира с това дали би трябвало да се усилят или понижат.

Рибарски обаче не счита, че би трябвало да се промени практиката парламентарно показаните сили да оферират членовете на регулатора на квотен принцип. С допълнението, че всеки, който дава отговор на условията за длъжността и се усеща добър претендент, може да се самопредложи на някоя от политическите сили. Признава, че това политизира регулатора, само че " процедурата е такава през цялото време, водят се диспути в Народното събрание, само че към този момент не се обмисля смяна в тази посока ". Посочва, че разпоредбите са открити, дават отговор на европейските условия и правила и по тази причина няма проект да се пишат нови в тази част.

Подчертава, че ролята на комисията е да намира салдото сред отбраната на публичния интерес и ползите на енергийните сдружения, а не решенията му да са в техен ущърб. Посочва, че последното би се отразило непроменяемо в идващ регулаторен интервал. С други думи, в случай че в ущърб на бизнеса и голословно в един интервал комисията не увеличи дадена цена, то в идващ ще се наложи да го направи. В този дух изявление направи неотдавна и ръководителят на регулатора в телевизионно изявление, че замразяването на цените в този момент, може да докара до по-голямо повишаване вбъдеще.

" Това е ролята на регулатора - да намира верния баланс да не се натрупат дълготрайно дефицити ", разяснява Рибарски.

Оценката му е, че и в този момент КЕВР има задоволително лостове, с цел да направи този баланс като прегледа по-внимателно капиталовите стратегии на сдруженията, с цел да се намерят благоприятни условия за реализиране на по-добри цени. " Това е аналитична работа, която чакаме самият регулатор да свърши ", добавя той.

На въпрос дали групировката има към този момент хрумвания с кого да подмени хората с изтекли мандати ръководителят на комисията съобщи, че следва да се види какви претенденти ще се появят, партиите какви хора ще предложат. " Процедурата е обществена и всеки може да се предложи ", заключи той. След като комисията я разгласи - има 14 дни за номинации.

" Демократична България ": Да се освободим от наследството на Борисов

Регулаторите би трябвало да бъдат в действителност самостоятелни, тъй като наследството на Бойко Борисов е от такива, които са под контрола на партията, която е на власт. Така гледат на нещата в " Демократична България ". Пред " Дневник " Ивайло Мирчев, народен представител от обединяването и член на енергийната комисия сподели, че какво е това завещание се е видяло още от деня, в който новото държавно управление встъпи в служба, визирайки тогава за готвено покачване на цените на тока за бита. Неговото пояснение е, че към момента ГЕРБ съумява да упражни " несъмнено влияние ", имайки поради състава на комисията, доминирана от някогашните ръководещи и сътрудниците им.

 Ивайло Мирчев
© Велко Ангелов

Ивайло Мирчев

Затова и " Демократична България " упорства съставът на КЕВР да е подобен, че да не зависи от това коя партия е на власт сега. За задачата Мирчев и сътрудниците му ще предложат промени в Закона за енергетиката. (Разговорът с него също е воден преди съвещанието на обединението.)

Независимостта в този момент е обезпечена по закон, само че през избрани процедури с избрани подходи един или различен член на КЕВР става зависим на избрани решения на властта. Това сме го виждали и в другите регулатори като Комисия за защита на конкуренцията. 
Ивайло Мирчев,
народен представител

Допълва, че даже и сега не би трябвало изпълнителната власт да се бърка в работата на регулатора и това би трябвало да продължи. Оценката му е, че новото държавно управление не се меси, а мораториумът, гласуван от депутатите, не може да се одобри за вмешателство.

Не ни харесва решението за мораториума, само че действителността е, че цените не трябваше да бъдат пипани. Нямаше учредения цената на тока на контролирания пазар да бъде увеличавана, разяснява Мирчев. Такава позиция показаха и.

Депутатът също счита, че в актуалната обстановка не става въпрос просто КЕВР да вземе решение за контролираната цена на тока, а за сложен проблем и потребността от обезщетения на засегнатите, само че е уверен, че до началото на новия регулаторен интервал, т.е. до 1 юли, цената за бита не би трябвало да се трансформира.

Трябва ли Народното събрание да престане да въздейства

Недоволството на разнообразни политици към работата на КЕВР не е занапред и в годините е било употребявано и за политически цели. Пример за това е " яхването " на митинг от, акциите на предходния народен, които продължиха и след напускането на поста, когато се зае по-активно с политическа активност и т. н.

Макар и самостоятелен по план и закон енергийният регулатор е формиран на квотен принцип от парламентарно показаните политически сили, което единствено по себе си е причина да се гледа на неговите решения като политически обвързани.
" Въпросът дали КЕВР би трябвало да е изцяло самостоятелен е като да се пита дали би трябвало да има самун на пазара ", разяснява пред " Дневник " Иван Хиновски, енергиен специалист, който бе и народен представител в предходното Народно заседание от името на " ИТН ". Бил е изп. шеф на НЕК, както и в управлението на АЕЦ " Козлодуй ". Допълва, че правилата на работа на КЕВР са дефинирани от Европейски Съюз и структурата не би трябвало да бъде подчинена никому.
Той даже счита, че не би трябвало членовете на регулатора да са оферти на показаните в Народното събрание партии, а кандидатури да могат да се издигат от неправителствените организации, професионални сдружения в съответния бранш и други, " както се прави в Западна Европа ". Така, съгласно него, ще се подсигурява, че специалистите, които са членове на регулатора, ще взимат решения, самостоятелни от политически напън, комерсиални или пазарни ползи.

Цивилизовано е да се лиши Народното събрание от лостовете си на въздействие върху комисарите.
Иван Хиновски

В актуалната настройка, съгласно него, колкото и да е самостоятелен орган, всеки комисар, който е от квотата на дадена партия, може да бъде обект на позвъняване от народен представител от същата политическа мощ, който да лобира за по-добра цена за някое сдружение, за по-бързото му лицензиране и т. н. " Неизбежно пораждат такива обстановки, в случай че комисарите са от партийна квота ", изяснява той.

" Колкото повече се дистанцира Народното събрание от тази своя пристрастеност, толкоз повече ще порасне неговият имидж в обществото ", счита специалистът.

Въпреки това той не намира предумишленост в последните решения на КЕВР и счита, че регулаторът не е оповестил проектите си в деня на клетвата на държавното управление преднамерено, а тъй като, спазвайки разпоредбите, има периоди, в които да се произнася с планове на решения.

 Иван Хиновски
© Велко Ангелов

Иван Хиновски

Допълва, че всеки представител на изпълнителната власт може да изиска информация за импортираните заявки, за аргументацията за тях. Вероятно и това стои в, който в телевизионно изявление неотдавна разгласи, че се търсят запаси във всички тези документи, които проучва КЕВР - доклади и капиталови проекти на сдруженията и други, тъй че повишаването на контролирания ток да не е двуцифрено.

Според него незабавната задача е да се - подобен е казусът с Иван Иванов, ръководител на комисията и Евгения Харитонова, член. А по-късно да се мисли за промени в законодателството, които дефинират работата на регулатора.

Дали " ИТН ", която е част от ръководещата коалиция, ще съобщи по-различна позиция към потребността от промени към този момент не е известно. Пред " Дневник " Тихомир Тенев, народен представител от политическата мощ и зам.-председател на Комисията по енергетика, се въздържа от коментар. " Докато нямаме конкретика, ще се въздържа от коментар. Работим сега по всички тези проблеми, всеки ден излизат все нови неща ", сподели той.

" Дневник " не съумя да беседва с представител на Българска социалистическа партия - част от ръководещата коалиция, по тематиката.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР