Поредното фиаско с приема в детските градини и оставането на

...
Поредното фиаско с приема в детските градини и оставането на
Коментари Харесай

Фандъкова на проверка – кметове на опозицията се бавели с детските градини

Поредното крушение с приема в детските градини и оставането на над 10 000 деца в София „ под чертата “ се дължи и на неприемливи забавяния от страна на районните администрации, които движат плановете за нови здания и по тази причина бъдещите сходни обекти ще минат под крилото на зам.-кмета по строителството инж. Ангел Джоргов. Това разгласи столичният кмет Йорданка Фандъкова пред публицисти, откакто направи изненадваща инспекция на детската градина в кв. „ Кръстова вада “.

Тя е трябвало да е подготвена през 2020 година, само че ще посрещне деца едвам този септември. „ Виждаме, че има един служащ, няма механически началник, няма надзор от районната администрация “, описа Фандъкова. По думите ѝ районният кмет Константин Павлов („ Демократична България “) „ несъмнено, намира оправдания и пояснения, само че родителите не ни питат за оправдания и пояснения “.

Тези „ оправдания и пояснения “ той качи и на страницата си в обществените мрежи. „ Това е план от 2015 г, обжалван до 2017 година, стартират 2018 година, спрян за 250 дни (!) сред средата на 2018 и началото на 2019 година Когато завършването на постройката наближи, се оказа че пропуски в плана, признат от предходната администрация докара до потребност от изменение в контракта и спомагателни действия, всичко това съпроводено с голяма документална работа, обследвания, изчакване на процедури в Агенцията за публични поръчки и тн. (…) В момента постройката е на финалната права и в случай че доставките на последното съоръжение дойдат в точния момент, постройката ще бъде приключена през юни, а през септември ще може да одобри първите си жители “, написа Павлов, като обявата е съпроводена от фотоси на пространствата.



Фандъкова обаче съобщи, че 5 месеца са се правили „ сметки “ и „ 3 месеца се подписва анекс “, поради което 150 деца остават без детска градина. „ Тук не би трябвало да давам отговор аз, а би трябвало да дава отговор кметът на региона, кметът от Демократична България господин Павлов – вместо Иво Мирчев и Христо Иванов да се снимат пред общината и да ми задават въпроси, не е неприятно да дойдат да се снимат тук и да си зададат въпросите на техния кмет “, съобщи кметът.

Според отрасловия зам.-кмет Ангел Джоргов при ангажиране на задоволителен брой служащи има опция за месец градината да е подготвена.

Проблеми и другаде

Фандъкова даде и други образци: „ В „ Триадица “ едно клубче, което би трябвало да поеме 50 деца в яслена възраст, повече от година не може да стартира да се ремонтира. В „ Красно село “ от половин година не може да стартира проектирането. В „ Изгрев “ 3 месеца не може да се издаде позволение за въвеждане в употреба в случай, че постройката е подготвена “.

Припомняме, че изброените региони са с кметове, които не са от нейната партия („ “, „ “ и „ “ се ръководят от кметове, подкрепени на изборите от „ Демократична България “, а „ “ е под управлението на представител на „ Българска социалистическа партия за България “ - б.р.). От думите на Фандъкова стана ясно, че посочените в образците обекти засягат към 400 деца, от които не всички са без достъп до градина или ясла.
Снимка: bTV
„ Аз съм в действителност възмутена от метода, по който се политизира тази тематика “, добави някогашният зам.-председател на ГЕРБ, която добави, че в никакъв случай не е делила районните кметове по политически симптом. В същото време тя не пропусна да означи, че „ Демократична България “ ръководи регионите с максимален дефицит тук-там в детските градини.

Какво следва?

Заради всичко това идващите детски градини след 16-те в градеж сега ще се възложат непосредствено на огромната община. „ Както към мен и публичен напън, по този начин би трябвало да има и към районните кметове (…) Аз не вярвам на тези региони, в които има трагично закъснение “, разгласи Фандъкова.
Снимка: bTV
Освен повече надзор по програмата за създаване на нови здания, Фандъкова анонсира и идни диалози с бизнесмените по линия на настаняване на детски градини на партерни и първи етажи в здания с друго предопределение. По думите ѝ към този момент има интерес от вложители.

„ Моята отговорност я нося всеки ден, тъй като всички родители ми пишат на мен. Мен ме боли за всяко едно семейство, чието дете не може да отиде на градина. Аз съм майка и баба и доста добре разбирам какво значи това за фамилията “, съобщи Фандъкова, чиято оставка беше поискана от опозицията в СОС и от родители.
Снимка: bTV
Вариантът „ Оттегляне “ беше отритнат с необятна усмивка и от, който е директно виновен за системата за класиране на децата. По думите му цялата акция е протекла сполучливо в границите на едвам 3 месеца след подписването на контракта, били са изчистени подправените профили и непрекъснато са отбивани хакерски офанзиви.

Той изясни, че проблемите с вписването на данните се дължат на самата философия на кандидатурата на всяко дете – в системата тя не е линеен модел и родителят може неведнъж да трансформира данни като адреса.

Позицията на районния кмет Константин Павлов по случая гледайте в bTV Новините в 17!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР