Поредно разместване на върха на Държавната консолидационна компания (ДКК) връща

...
Поредно разместване на върха на Държавната консолидационна компания (ДКК) връща
Коментари Харесай

Старите директори в ДКК обвиниха назначен от служебния кабинет директор в злоупотреби


Поредно разбъркване на върха на Държавната консолидационна компания (ДКК) връща най-малко краткотрайно превеса на силите към остарялото управление, назначено в последните месеци на ръководството на ГЕРБ. От петимата все още членове на борда трима са такива и точно те през вчерашния ден са взели да отстранят назначената едвам преди месец като втори изпълнителен шеф Ваня Караганева, като компанията ще се съставлява единствено от другия - Рая Каназирева.

Те стимулират решението си с голям брой нарушавания и злоупотреби, осъществени от Караганева. Тя беше едно от серията назначения при опитите на предходния длъжностен стопански министър Кирил Петков през лятото да овладее контрола над ДКК. Няколко месеца те бяха парирани, само че в края на мандата си той в профил единия изпълнителен шеф, Ясен Спасов, и съумя да вкара няколко свои назначения, измежду които Караганева. А в края на октомври тя бе определена и за изпълнителен шеф.
Точка по точка
Тримата шефове упрекват Караганева в " редица незаконни дейности и безотговорни бездействия, които нанасят съществени финансови вреди на ДКК, надлежно на страната, и уронват престижа на Министерството на стопанската система в качеството му на едноличен притежател на капитала на ДКК ".

Решението им да прекратят контракта ѝ като изпълнителен шеф е стимулирано със лист от нейни дейности и бездействия, както и процедурни нарушавания при избора ѝ. Според подписалите го Караганева е ощетила компанията с над 1 млн. лева, като е сменила юриста, защитаващ я по пет висящи каузи, с различен, на който към този момент е било платено.
Реклама

Освен това отстраненият изпълнителен шеф е сключил извънсъдебно съглашение по висящия спор с " Дунарит " за 50 млн. лева, което се е различавало от авансово утвърждения от борда текст, без да бъде в съгласие с тях. Не излиза наяве обаче от какво естество са били модификациите и дали те са довели до някакви вреди за ДКК.

Други обвинявания са, че Караганева еднолично е назначавала членове на управлението на дъщерното " Вазовски машиностроителни фабрики ", а също е трансформирала и състава на комисиите в ДКК за асортимент на членове на управителни органи в компании от холдинга с външни лица. За техен ръководител е назначен юрист Александър Краварски, който е " иззел неофициално функционалностите на изпълнителния шеф ", като " издава нареждания към чиновниците от нейно име ". Тя е дала и позволение ВМЗ да даде изключителни права за своята продукция на частно юридическо лице без нужното изследване за целенасоченост, като контрагентът не е назван.

Още една любопитна точка е, че Караганева нестимулирано е сменила обслужващата ДКК Пощенска банка с Първа капиталова банка, без да бъдат спазени условията за ръководство на риска, досегаемост и икономическа полза. Тримата шефове особено акцентират, че ПИБ е " една от двете банки, които не покриха стрес теста на ЕЦБ, а това демонстрира стабилността на една банкова институция ", а също изричат терзанията, че промяната би се отразила и на " типовете риск към ББР по отношение на кредитната експозиция на ДКК от 147 млн. лева ". Последната част не е изключително ясна още повече, че след въпросният стрес тест точно ББР закупи над 18% от капитала на ПИБ.

Списъкът продължава със саботиране активността на сдружението, назначение на чиновници на високи заплати и други Освен това съгласно оповестеното на уеб страницата на компанията са сезирани способените органи.
Фотограф: Надежда Чипева Реклама
Министерството: " добре квалифициран компромат "
Засега решението е декларирано в Търговския указател, само че не е вписано. Днес по негово отношение Ваня Караганева е внесла заявление към длъжностните лица да не го вписва. В него тя не е коментирала обвиняванията всъщност, а твърди, че съвещанието на съвета на шефовете е извършено в нарушаване на закона, устава и разпоредбите на ДКК.

Накратко изказванията са, че съвещания могат да се свикат от ръководителя на съвета на шефовете или от едноличния притежател, а също и че всички членове би трябвало да са получили предложения, като нищо от това не се е случило.
Това е добре квалифициран компромат, целящ да дискредитира изпълнителния шеф и да покаже на екипа на Министерството на стопанската система, който интензивно работи за основаването на транспарантни, законосъобразни и целесъобразни модели, че ние сме тук, можем да се борим против вашите модели. Даниела Везиева
Министър на стопанската система

" Капитал " изпрати въпроси на икономическото министерство като принципал на компанията, само че още няма отговор. Междувременно министър, че ще изиска оставката на тримата членове на ДКК по отношение на решението. Тя е споделила пред организацията, че е сюрпризирана от дейностите им, които по думите й даже не са повдигнали тематиката преди да вземат това решение. " Дори не са свикали по подобаващ ред съвещание на Съвета на шефовете ", добавя министърът. Тя дефинира дейностите им като предпочитание за опазване на остарелия модел на непрозрачна работа в ДКК и " добре квалифициран компромат, целящ да дискредитира изпълнителния шеф и да покаже на екипа на Министерството на стопанската система, който интензивно работи за основаването на транспарантни, законосъобразни и целесъобразни модели, че ние сме тук, можем да се борим против вашите модели ".

Тя е споделила още, че ще към този момент е изиска информация по случая от тримата членове на борда и от Караганева, като на тази база ще се вземат верните административни ограничения по проблема. " Не бих споделила, че все още можем да приказваме за вреди поради решенията на Караганева. Първо там има подхвърлени някакви мнения във връзка с инспекция на финансови контрольори, няма показан подписан акт от госпожа Караганева ", разяснява още Везиева.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Политика 3 Градове 1 Енергетика 2 Вечерни вести 3 Градове 1 Градове 2 Енергетика 3 Икономика Реклама
Политически осколки
Независимо по какъв начин ще се развие производството обаче, отправените обвинявания сигурно ще имат и политически последици. Очаквано първите реакции са ориентирани към водача на " Продължаваме промяната " Кирил Петков, който след извоюваните избори сега води договаряния за сформиране на съдружен кабинет с Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България.

Караганева влезе в борда на ДКК в края на мандата на Петков дружно с Анастас Гогов и Валери Белчев, които за малко станаха изпълнителни шефове. Белчев обаче беше освободен дни по-късно, с цел да стане длъжностен финансов министър, а Гогов беше отхвърлен от новия длъжностен министър Даниела Везиева поради злополука, която провокирал със длъжностен автомобил, ползвайки го за персонални потребности. За малко бордът беше запълнен и с Александър Михайлов, само че той също бързо беше освободен, с цел да бъде назначен отпред на дъщерната " Кинтекс ".

Така от края на октомври бордът на ДКК се оказа от петима души, от които трима назначени при ръководството на ГЕРБ при започване на годината. А изпълнителни шефове са Ваня Караганева и Рая Каназирева, като първата може да ръководи компанията независимо, а втората - единствено дружно с първата.

Преди да влезе в ДКК, Караганева е била основен секретар на Българската организация за вложения, която се ръководи от някогашния зам. стопански министър Стамен Янев. Преди това тя е била основен експертен помощник към парламентарната Комисия по вътрешен ред и сигурност, а в служебните държавни управления на Марин Райков и Георги Близнашки е била шеф на кабинета на министъра на младежта и спорта.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР