Поредно огнище на птичи грип е установено в област Добрич.

...
Поредно огнище на птичи грип е установено в област Добрич.
Коментари Харесай

Установиха птичи грип и във ферма за патици

Поредно огнище на птичи грип е открито в област Добрич. Заразата е записана и във плантация за развъждане на пекински патици край село Стефаново.  

Във фермата за пекински патици в село Стефаново сега се отглеждат към 11 000 птици, оповестява БНР.

Определени са 3-кимометрова и 10-километрова зони и са подхванати дейности за попречване на разпространяването на болестта. Това е първият случай на птичи грип при водоплаващи птици, показват от ОДБХ Добрич.

От там предлагат на стопаните да държат фуражите на закрито, ще бъде осъществено и броене и регистрация на птиците в персоналните стопанства. Предстои да се построи и антисептичен пункт наоколо до фермата в село Стефаново.

8 са към този момент огнищата на болестта в цялата страна досега като три от тях са на територията на Добрич. Заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев прикани птицевъдите да оповестяват в случай че имат подозрение за болести в техните ферми за бързо взимане на нужните ограничения.

Заместник министърът категорично акцентира, че стопаните ще бъдат обезщетени. Той добави, че 20% от всички яйценосни птици в страната са наранени от инфлуенца, само че обстановката ескалира. Ивайло Гълъбов, ръководител на Съюза на птицевъдите в България, изясни, че продуктите от птиците са безусловно безвредни – както месото, по този начин и яйцата след термична обработка. „ От установените огнища артикули не са позволени до комерсиалната мрежа, безапелационен бе Гълъбов.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР