Поредно бебе с преминали трансплацентарно антитела срещу COVID-19 се роди

...
Поредно бебе с преминали трансплацентарно антитела срещу COVID-19 се роди
Коментари Харесай

Още едно бебе с антитела срещу COVID-19 се роди у нас

Поредно бебе с минали трансплацентарно антитела против COVID-19 се роди в УМБАЛ „ Софиямед “. 37-годишната му майка прекарва коронавирусна инфекцията през 24-та седмица от бременността си.

„ Бих споделила, че не прекарах инфекцията доста леко, защото имах температура, зной, кашлица и други признаци, само че в последна сметка не се наложи да бъда призната за болнично лекуване “, споделя Радостина.

Въпреки инфекцията бременността й въпреки всичко минава леко. След извършени проучвания обаче се оказва, че тя е дала своето отражение на структурата на плацентата. Затова е взето решение за оперативно раждане при започване на 38-а седмица от бременността.

„ Принципно всички възпалителни процеси трансформират структурата на плацентата, а тя пази бебето и неговото благоденствие. В случая на Радостина инфекцията бе дала отражение с изключение на върху структурата на плацентата, само че и върху нейната функционалност. Ако бяхме изчакали, щеше да има отражение и върху кръвотока на плацентата, а това към този момент би довело до фетално страдание”, изясни доктор Анатолий Дуковски, който следи бременността на Радостина.

Иван се ражда с ограничения от 3,130 кг и 50 см, а след извършени проби се оказва, че той е с доста висок титър на антитела.

„ Плацентата позволява прекосяването към бебето на белтъчни молекули, една от които е имуноглобулините G. В света, а и у нас, биват доказвани от ден на ден сходни случаи. Това е доказателство, че майките са прекарали Коронавирус инфекцията и че през плацентата техните антитела минават и в организма на бебето”, изясни доктор Жана Станева, шеф на Неонатологичното поделение в болничното заведение и педиатър с над 40 години опит.

Тя добавя, че в случай че при бебето се открият имуноглобулини М, тогава се счита, че то боледува от COVID-19 и стартира да построява антитела или се е заразило с ковид след появяването си на бял свят.

Въпреки че сходни случаи в света към момента не са разказани, експертите поучават бременните доста строго да съблюдават противоепидемичните ограничения, защото затрудненията от прекаран ковид при тях могат да рефлектират върху изхода от бременността.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР