Поредният уикенд наближава и е време да се насочим към

...
Поредният уикенд наближава и е време да се насочим към
Коментари Харесай

Уикенд на събор Рожен

Поредният уикенд наближава и е време да се насочим към нова забавна дестинация. И въпреки че в началото си мислихме да посетим някоя екопътека, бързо се отказахме от тази мисъл, тъй като по екопътеки можем да вървим всяка седмица, само че единствено тази имаме неповторимия късмет да присъстваме на националния фолклорен събор " Рожен ", който тази година, 2019, ще се поведе от 19 до 21 юли (включително).

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от U-drive.bg Rent a Car Plovdiv (@udrive_rent_a_car) на Юни 12, 2019 в 1:00 PDT

Българи от всички краища на страната се събират под връх Рожен, където артисти и музиканти се надпяват и надсвирват на няколко подиуми.

Как да стигнем

Събитието се организира на поляните на прохода Рожен, край връх Рожен в Родопите. GPS координатите на точното място са следните: 41.671481 24.733561, 4751.

Историята

Роженският събор има 121-годишна история. Първият е проведен през 1898 година Идеята е на отец Ангел Инджов - духовник в село Соколовци, който приканва енориашите си да почетат всички светии на роженските параклиси в Деня на Свети Пантелеймон - 27 юли.
 Снимка 434666

Така наоколо до върха под поляните почнали да се събират жителите на трите разграничени околни села по време на османското иго - Проглед от българската страна, Момчиловци и Соколовци от турската страна на границата. Те си правили родови срещи, пеели национални песни под акомпанимент на гайди и пекли обичайните чевермета на плам.

След Освобождението на Родопите от османската власт Роженският събор резервира духа на традицията, времето и мястото на провеждането и значимата си роля за хората от Средните Родопи.

Днес съборът продължава да се организира, като в негов знак се е трансформирал самобитният гайдарски оркестър " Сто каба гайди ", учреден през 1961 година
 Снимка 434664

Интересното за гайдарите, които свирят в оркестъра е, че те са от разнообразни краища на Родопите. Единственият път, когато се събират всички дружно на едно място, е в навечерието на празника. Само тогава вършат и една-единствена подготовка преди присъединяване си на другия ден.

Събор " Рожен " 2019 година

Националният събор на нарочното творчество и отглеждане на животни " Рожен " 2019 година е подготвил богата и забавна стратегия. Над 200 гайди ще дадат формалния му старт на 19 юли. На четирите подиуми на събора присъединяване ще вземат над 3500 реализатори . Най-малкият от тях е единствено на четири години, а най-възрастният - 84 години.
 Снимка 434663

Първият ден от програмата на събора на 19 юли ще стартира от 12:30 ч. с огромно роженско хоро на всичките подиуми и ще продължи с разнообразни събития до към 16:00 ч.

В събота, 20 юли , програмата стартира с осъществявания и танци още от 10:00 ч. и продължава до към 18:30 ч.

Началото на неделния ден, 21 юли , се слага още веднъж в 10:00 ч . за всичките четири подиуми и продължава до към 13:00 ч. , когато публично се закрива тазгодишния празник.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от РОЖЕН - Наследство в бъдещето (@rozhen.festival) на Юни 11, 2019 в 9:28 PDT

Входът освен за събора, само че и за паркинга е безвъзмезден. За да се избегнат тапите въпреки всичко, най-добре е да се употребява публичен превоз, който стига до самите поляни. Автобуси на всеки половин час ще потеглят от Смолян, Пампорово и Чепеларе.

За първи път

Сред акцентите на Роженския събор тази година е построяването на етноселище с родопска, шопска, северняшка и македонска махала.

За първи път българското национално знаме, което обичайно се разпъва на поляните при провеждането на родопския празник, ще има толкоз огромни размери.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от РОЖЕН - Наследство в бъдещето (@rozhen.festival) на Юни 11, 2019 в 9:26 PDT

То ще бъде 320 метра дълго, необятно 21 метра и ще тежи близо 800 кг . Общата повърхност на трибагреника е 6720 кв.м . и е направено за един месец.

Организаторите предизвикват посетителите да се облекат в български национални носии или най-малко с облекла, които имат детайли от носии (като шевици и т.н.) Идеята е да се съберат колкото се може повече от присъстващите младежи и да се направи една обща фотография с голямото знаме. Инициативата " Снимки за спомен " ще се организира на 19 и 20 юли от 18.00 часа при знамето.

Очаква на Роженския събор тази година да участват към 250 хиляди индивида .
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР