Поредният опит за избор на нов управител на БНБ прокара

...
Поредният опит за избор на нов управител на БНБ прокара
Коментари Харесай

Андрей Гюров vs. Любомир Каримански - мнозинството се размина заради БНБ

Поредният опит за избор на нов шеф на Българска народна банка прокара ясна разграничителна линия сред " Продължаваме промяната " и " ИТН ". 

Най-голямата парламентарна група и мандатоносител на кабинета реши да предложи ръководителя на ПГ Андрей Гюров за мястото на Димитър Радев, чийто мандат изтече преди една година. 

Доста скоро по-късно ръководителят на Има Такъв Народ Слави Трифонов препотвърди, че партията не се е отказала от управителния пост в Централната банка и издигна номинацията на Любомир Каримански - ръководител на Бюджетната комисия в 47 Народно заседание. 

Каримански има упоритостта да оглави Българска народна банка още от лятото на 2021 година, като тогава направи опит да задейства процедурата по промяна на Радев, само че срещна опозиция от страна на " Демократична България " и Българска социалистическа партия. 

Той стои и зад плана за ускорение на процедурата за избор на нов гуверньор, който изненадващо беше подсилен от ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " преди седмица.

Ако претендентът на Има Такъв Народ събере всички гласове на своята група и трите опозиционни сили, ще получи числено болшинство от 131 гласа. Без депутатите от " Възраждане " - Има Такъв Народ, ГЕРБ и Движение за права и свободи събират 118 гласа, до момента в който тези на останалите три групи в болшинството са 109. 

Любомир Каримански е приключил УНСС, учил и в HULT International Business School в Лондон. Работил е като член на УС на " Д Банк ", през 2011 година става управляващ шеф и член на Управителния съвет на „ Инвестбанк “, а четири години по-късно основава консултантска компания. За малко през 2021 година е cъвeтниĸ пo дигитaлнo бaнĸиpaнe и инoвaтивни paзплaщaния ĸъм Acoциaциятa нa бaнĸитe в Люĸceмбypг. 

Кандидатът на Политическа партия Андрей Гюров е ръководител на парламентарната група от началото на 47 Народно събрание. Той е преподавател по финанси в Американския университет в България. Според формалната му биография, той има над 15-годишен опит на експертни и управителни длъжности в банкови институции в Съединени американски щати и Европа и е съветвал компании като Raiffeisen Austria, BAWAG P.S.K., Unicredit Bulbank и др. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР