Поредният опит на БСП да спре концесията на летище София

...
Поредният опит на БСП да спре концесията на летище София
Коментари Харесай

Мнозинството в парламента отхвърли поредния опит на БСП да спре концесията на летище София

Поредният опит на Българска социалистическа партия да спре концесията на летище София се провали. Предложението им беше отхвърлено с 88 гласа " за " (БСП и Атака), 73 - " срещу " (ГЕРБ и " Обединени патриоти " ) и 40 " въздържал се " (ДПС, ГЕРБ и " Обединени патриоти " ).

Социалистите бяха внесли план за промени в Закона за концесиите. С промените желаеха на концесия да не могат да се дават дейността, услугите и обектите на комерсиалните сдружения в забранителния лист за приватизация от Закона за
приватизация и след приватизационен надзор. В този лист попада летище София. 

Депутатът от БСП Крум Зарков изясни, че Законът за концесиите се нуждае от прецицизане, тъй като се основава усещането, че с един закон се основава лист, а с различен го заобикаля. Той акцентира, че концепцията им е да няма такова разминаване и поправката не касае единствено Летище София.

Лидерът на " Атака " Волен Сидеров, който е част от ръководещата коалиция, упрекна социалистите, че крадат хрумвания на неговата партия. " Кажете най-малко благодарим, господин Сидеров, че сте написали това, с цел да можем да преписваме от него ", сподели той, само че групировката му въпреки всичко поддържа плана на Българска социалистическа партия. 

ГЕРБ и останалата част от " Обединените патриоти " бяха срещу предлагането на Българска социалистическа партия. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов разгласи, че няма връзка сред забранителния лист и Закона за концесиите. " Концесията е на обществена държавна или общинска благосъстоятелност. Летище София като земя със уреди е обект на обществена държавна благосъстоятелност. Като подобен обект от може да предстои на концесиониране ", добави депутатът от ГЕРБ. 

От левицата обаче са на мнение, че отдаването на сдруженията от забранителния лист на концесия за 35 години или повече основава предпоставки за компрометиране на задачите, поради които те са в забранителния лист.

" Декларирам от името на Българска социалистическа партия, че когато пристигна времето да взимаме решения – ще отменим концесията на летище София ", разгласи водачът на партията Корнелия Нинова. 

Българска социалистическа партия са изразявали позицията си, че са срещу концепцията летище София да се отдава на концесия. През юни тази година правителството одобри решение за разкриване на процедурата за установяване на концесионер на летището. След това социалистите внесоха в Народното събрание предложение концесията да се приключи, само че депутатите го отхвърлиха.

От левицата внесоха сигнал и в прокуратурата, с което упорстваха решението на Министерския съвет за започване на процедура да бъде анулирано. И този техен опит не беше утвърден. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР