Поредният най-нов вариант на новия коронавирус - Омикрон, хвърли света

...
Поредният най-нов вариант на новия коронавирус - Омикрон, хвърли света
Коментари Харесай

Светът се втурна към нови ограничения в опит да се предпази от Омикрон

Поредният най-нов вид на новия ковид - Омикрон, хвърли света в ужас. В Обединеното кралство, Европа и Северна Америка броят на инфектираните се усилва извънредно бързо, несъмнено, те са освен носители на Омикрон.

Заради бързото разпространяване ограничаващите ограничения още веднъж станаха тематика номер едно в доста страни. Някои страни претърпяват поврат - от съвсем цялостна независимост, към затваряне. Ето на какво ставаме очевидци.

Гърция

От неделя, 19 декември, Гърция, която регистрира към този момент 17 случая на Омикрон вкарва наложителен негативен тест за ковид за влизащите в страната, без значение дали са имунизирани или не. Гражданите би трябвало да показват PCR тест, изработен до 72 часа преди идването или антигенен тест до 24 часа преди влизането в страната. Отрицателен тест ще се изисква и за децата от 5-годишна възраст.

На всички гранични пунктове - летища, сухопътни граници и пристанища влизащите в Гърция още веднъж се тестват.

Не се трансформират ограниченията вътре в страната. За посещаване на заведение и магазини се изисква годен документ за имунизиране.

Носенето на маски в затворени помещение е наложително и при неспазване санкцията е 300 евро.

Полицията ревизира непрестанно по разпореждане на министерството по отбрана на жителите.

Германия

Германия сложи Франция и Дания в листата на високорисковите зони във връзка с коронавирусната болест и затова ще наложи на неимунизираните пасажери от тях интервал на карантина, съобщи Франс прес. Мярката влиза в действие от неделя и ще се ползва и за пасажерите, идващи от Ливан, Норвегия и от Андора.

Съгласно нея неимунизираните против ковид и тези, които не са преболедували Ковид-19 ще би трябвало да останат под карантина, като за освобождение от нея те може да създадат тест на петия ден.

Като част от ограниченията Германия не разрешава и новогодишните спектакли с фойерверки за втора поредна година. Мярката включва възбрана на търговията с пиротехника до новогодишните празници, съобщи ДПА.

Междувременно немският здравен министър Карл Лаутербах съобщи, че е ваксинирал две деца против ковид по време на аудиенция в Хановер, Северна Германия, съобщи ДПА.

Министърът социалдемократ посети през вчерашния ден имунизационен център в хановерски зоопарк.

" Аз се трогвам и впечатлявам от жертвите, които децата са подготвени да създадат. Ние би трябвало да им дадем нещо в подмяна. Най-малкото, което можем да създадем за тях, е да ги имунизираме ", разяснява Лаутербах.

Министърът сподели също по този начин, че в качеството си на доктор, поставящ ваксини, той е бил уверен, " че децата, които желаят да се имунизират, със единодушието на родителите си, вършат услуга както на себе си, по този начин и на обществото ".

Преди да стане министър Лаутербах помагаше във имунизационен център в Леверкузен напролет.

Германия записва през последното денонощие 42 813 нови случая на заразяване с ковид, съобщи Ройтерс, като се базира на института за заразни заболявания " Роберт Кох ". Общият брой на инфектираните с вируса в Германия доближи 6 764 188.

През същия интервал бяха регистрирани и 414 нови смъртни случая, свързани с коронавирус.

Общият брой на смъртните случаи, свързани с коронавирус, е 108 053.

Австрия

Австрийското министерство на опазването на здравето заяви довечера, че от понеделник, 20 декември, се вкарват по-строги ограничения за влизане в Австрия за ограничение на разновидността Омикрон на ковид.

Според новата разпоредба в страната се позволяват само имунизирани и оздравели лица, останалите са длъжни да съблюдават 10-дневна карантина. Изключение вършат децата, бременните и хората, освободени от ваксина по медицински аргументи. Самоизолацията може да бъде избегната посредством настоящ Пи Си Ар-тест или доказателство за направена ваксина.

Децата на учебна възраст би трябвало да показват доказателство за изработен тест. Децата под 12 години не подлежат на тези правила, само че са длъжни да се изолират под карантина както и съпътстващите ги възрастни. Преди да влязат в страната би трябвало да се записват на страницата Pre-Travel-Clearance.

Австрийските жители, жителите на Европейски Съюз и на ЕИП, както и лицата живеещи в Австрия би трябвало да показват при влизане в страната доказателство, че са имунизирани или са преболедували коронавирус. За хората без подобен документ се планува 10-дневна карантина, която може да бъде прекъсната при показване на негативен тест. И в този случай е нужна регистрация преди влизане в Австрия.

В допълнение към по-строгите правила за влизане в страната към страните с висока заплаха от болест се прибавят Ангола, Замбия и Малави. Преустановяват се директните полети от тези страни.

Франция

Франция понижава интервала сред втората и третата имунизация против ковид от пет на четири месеца, съобщи през днешния ден френският министър председател Жан Кастекс. Мярката влиза в действие от януари, съобщи Ройтерс.

Като част от напъните за битка с разпространяването на коронавирусната болест управляващите не разрешават на Нова година всички огромни публични тържества и пиротехнически спектакли.

Властите също така предлагат даже на имунизираните да се самотестват, преди да се съберат с околните си за фамилните тържества за Коледа и Нова година.

Франция претърпява пета вълна на коронавирусната болест и чака разновидността Омикрон да е преобладаващ при започване на идната година.

Френският министър председател Кастекс заяви, че от новата година здравният пропуск във Франция ще се преобразува във имунизационен пропуск. Тоест до него ще имат достъп имунизираните, само че не и тези, които показват негативен тест за ковид, съобщи Франс прес.

По принцип здравният пропуск се изисква в кафенетата, заведенията за хранене, комерсиалните центрове, културните обекти, музеите.

Новата мярка ще бъде част от законопроект, който ще бъде показан на Народното събрание при започване на януари. В него ще има и декларирана воля за стягане на изискванията за инспекция и на глобите за подправените здравни пропуски.

Нидерландия

Здравните специалисти, които поучават нидерландското държавно управление по въпросите, свързани с коронавирус, поучават да бъде въведен цялостен локдаун за закъснение на разпространяването на разновидността Омикрон на ковид, съобщи Ройтерс.

Нидерландски медии оповестиха през вчерашния ден тази информация, като се позоваха на източници от щаба на Нидерландия за битка с ковид, чиито оферти не се разгласяват преди държавното управление да вземе решение по съответните въпроси.

Нидерландският министър на опазването на здравето Хуго де Йонге съобщи през вчерашния ден пред публицисти, че е извънредно смутен от бързото разпространяване на Омикрон.

Засега " не мога да разясня какви спомагателни ограничения може да се наложи да бъдат взети " за преодоляването на разпространяването на новия вид на вируса, посочи Де Йонге, като разясни, че държавното управление ще се съобрази със препоръките на здравните специалисти.

Във вторник нидерландските управляващи обявиха, че възбраната за питейните заведения, заведенията за хранене и множеството магазини да работят от 17:00 до 05:00 ч. ще продължи да работи до 14 януари.

Дания

Премиерът на Дания Мете Фредериксен разгласи, че театрите, кината, концертните зали, увеселителни паркове, музеите и художествените галерии би трябвало да бъдат затворени, с цел да се ограничи разпространяването на вируса. От на следващия ден сутринта се лимитира броят на клиентите в по-малките магазини и заведенията за хранене.

" Трябва да ограничим публичния си живот. Всички би трябвало да ограничим обществените си контакти ", сподели на конференция премиерката.

Ограниченията ще влязат в действие от неделя сутринта и ще важат четири седмици, заяви държавното управление.

Това е фрапантен поврат за скандинавската страна, която анулира всички ограничавания на 10 септември, преди да вкара още веднъж здравния пропуск при започване на ноември и по-късно да предприеме първата поредност от ограничавания предходната седмица.

С ускорение на имунизацията с бустерни дози, позволение за използване при съществени случаи на лекарство срещу КОВИД-19 на лабораторията " Мерк ", имунизация на деца сред 5 и 11 години държавното управление прави всичко по силите си, с цел да овладее рекордния дневен брой на новите случаи на болестта.

Дори кралица Маргрете Втора, която трябваше да отпразнува 50-ия си рожден ден на трона на 14 януари, е решила да отсрочи тържествата " за края на лятото ", заяви кралският замък.

Швейцария

Швейцария ще затегне от понеделник антиковидните ограничения в опит да ограничи петата вълна на пандемията и да изпревари разпространяването на разновидността Омикрон. Затягането планува съществено ограничение на достъпа на неимунизирани хора до публични обекти. Ще се вкара още веднъж и задължението за отдалечена работа, разгласи федералното държавно управление, представено от международните организации.

" Само имунизирани или излекувани към този момент ще бъдат допускани да влизат в заведения за хранене, културни заведения и спортни и развлекателни уреди, както и до събития на закрито ", се показва в изказване на Федералния съвет. В Швейцария назовават тези ограничения 2G, от немските думи " genesen " (излекуван) и " geimpft " (ваксиниран).

С наближаването на коледните празници, отбелязвани нормално в фамилен кръг в алпийската страна, събиранията от частен темперамент ще бъдат лимитирани до 10 души, в това число деца, в случай че един от гостите навършил 16-годишна възраст не е имунизиран или преболедувал.

Според федералните управляващи тези ограничения би трябвало да задържат разпространяването на инфекциите измежду неимунизираните хора, " тъй като те предават вируса по-лесно и по-често се сблъскват с затруднения, когато са инфектирани ".

По-голямата част от инфектираните с Ковид-19 в Швейцария, които са настанени в интензивни отделения, както и другаде по света, не са имунизирани.

Ирландия

Ирландският министър председател Михол Мартин разгласи в петък въвеждане на вечерен час за пъбовете, питейните заведения и заведенията за хранене до края на януари като част от ограниченията за битка с разновидността Омикрон на ковид, който по думите му се популяризира нападателно в страната, предадоха международните организации.

Гореспоменатите обекти ще би трябвало да завършват работа в 20 ч. локално време. Мярката влиза в действие в неделя вечерта и ще продължи до 30 януари.

Обектите, на които се организират събития на закрито, също няма да работят след 20 ч. Намалява се и броят на хората, които ще могат да участват на огромни тържества и прояви на закрито. Така да вземем за пример на сватби ще има единствено до 100 души, а сватбените тържества няма да могат да се организират след 20 ч.

Освен това всички пасажери, идващи в страната би трябвало да са с антигенен или Пи Си Ар тест и им се предлага през първите пет дни след идването си да си вършат всеки ден по един антигенен тест.

Кипър

От събота в Кипър влизат в действие нови противоепидемични ограничения, които засягат към този момент и имунизираните, заяви БНР. Над 50% от плануваните през идващите седмици сватби и кръщенета са анулирани поради въведените ограничавания за неимунизираните. За нови 28 инфектирани с Омикрон заяви здравното министерство в петък.

Напълно имунизираните, при които са изтекли 7 месеца от втората им инжекция и не са си сложили третата доза, губят коронавирусния си " безвреден пропуск " /т.нар. SafePass/, разпорежда настоящото от през днешния ден държавно решение.

За документ за достъп до всички открити и закрити места те би трябвало да показват 72-часов PCR тест или 48-часов бърз тест.

Заради рестриктивните мерки за неимунизираните към този момент повече от половината декларирани сватби и кръщенета са анулирани, оповестиха от Кипърската асоциация на професионалните събития. От 15 декември до 31 януари тези хора нямат право да посещават такива тържества, заведения за хранене, банкетни зали.

Канада

Канада ще анулира възбраната за идване на хора от 10 африкански страни, която бе въведена предишния месец за битка с разновидността Омикрон на ковид, съобщи през вчерашния ден здравният министър Жан-Ив Дюкло, съобщи Ройтерс.

Дюкло съобщи пред публицисти, че Канада още веднъж ще изисква от хората, които се завръщат от чужбина, да показват негативен тест за коронавирус, изработен не по-рано от 72 часа преди идването в Канада.

Туроператорите настояват, че тази мярка основава усложнения и възпира хората да пътуват.

Броят на инфектираните с ковид в Канада бързо нараства и федералното държавно управление прикани канадците да се въздържат от пътувания в чужбина, отбелязва Ройтерс.

Критиците на възбраната обявиха, че тя няма никакъв смисъл, като бъде взето поради бързото разпространяване на разновидността Омикрон.

" Макар да признаваме, че мярката сътвори несъгласия, считаме, че тя беше нужна за забавянето на идването на Омикрон в Канада и за спечелването на малко време. Предвид сегашната обстановка, тази мярка извърши предназначението си и към този момент не е нужна ", съобщи Дюкло.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР